Στα επίπεδα που είχαν εκτιμηθεί στην προκαταρκτική μέτρηση κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, με τα τελικά στοιχεία να δείχνουν μία ελαφρώς μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε δομικό επίπεδο.

Ειδικότερα, η τελική μέτρηση της Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% τον Δεκέμβριο μετά το 2,4% του Νοεμβρίου, με μηνιαία αύξηση 0,2% όπως είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά.

Παρομοίως για την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε η προκαταρκτική μέτρηση για ετήσια αύξηση κατά 3,7% με +0,1% στη μηνιαία σύγκριση.

Στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστική ένδειξη, ο ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε μεν στο 3,4% ετησίως από το 3,6%, αλλά με μηνιαία αύξηση 0,5% αντί του 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού ανά χώρα ήταν στην Δανία με 0,4% και τις Ιταλία, Βουλγαρία με 0,5%, ενώ οι υψηλότεροι παρατηρήθηκαν στην Τσεχία με 7,6%, την Ρουμανία με 7% και την Σλοβακία με 6,6%.

Facebook Comments