Πρεμιέρα στις αγορές αναμένεται να κάνει η Ελλάδα αύριο Τρίτη, εκτός απροόπτου, με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, με στόχο να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων τα οποία και λόγω της ένταξής τους σε διεθνείς δείκτες έπειτα από την ανάκτηση του investment grade από τους τέσσερις από τους πέντε οίκους αξιολόγησης που “ακούει” η ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα δουν κύμα εισροών.

Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σήμερα “εντολή” στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale να ξεκινήσουν τη διαδικασία της έκδοσης.

Σε ό,τι αφορά το timing αυτής της πρώτης έκδοσης του 2024, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε αυτή την εβδομάδα καθώς δεν θέλει να… απουσιάζει από το κύμα των εκδοτών στην αγορά στις αρχές του έτους όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό, με τα funds να θέλουν να “κλειδώσουν” υψηλές αποδόσεις πριν αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να περιμένει και το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Αν και τα ελληνικά ομόλογα ξεκίνησαν σχετικά υποτονικά το νέο έτος, έπειτα και από το ισχυρό ράλι που κατέγραψαν στα τέλη του 2023 και την υπεραπόδοση που σημείωσαν τον Δεκέμβριο έναντι όλων των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης, το τελευταίο διάστημα η υπεραπόδοση επανήλθε.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments