“Εκρηκτική” είναι η ζήτηση για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο καθώς οι προσφορές στην πρώτη μιάμιση ώρα της έκδοσης ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ.

To επιτόκιο ορίστηκε και υποχώρησε στο 3,45% και στο 80 μ.β. πάνω από το mid swap, ενώ το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,5% (85 μ.β πάνω από το mid swap που είναι στο 2,65%). Το ποσό άντλησης αναμένεται να κινηθεί στα 3-3,5 δισ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί στα 4 δισ. ευρώ.

Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την ένταξή τους σε διεθνείς δείκτες να εκτιμάται ότι θα φέρει κύμα εισροών.

Νωρίτερα:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου, της πρώτης εξόδους της Ελλάδας στις αγορές με benchmark τίτλο για το νέο έτος.

Το ποσό άντλησης αναμένεται να κινηθεί στα 3-3,5 δισ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί ακόμα και στα 4 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πού θα διαμορφωθούν οι προσφορές, ενώ το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε πάντως στο 3,46% (85 μ.β πάνω από το mid swap).

Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την ένταξή τους σε διεθνείς δείκτες να εκτιμάται ότι θα φέρει κύμα εισροών.

Οπότε “στοίχημα” αποτελεί και το μέγεθος του βιβλίου προσφορών που θα συγκεντρωθεί, τη στιγμή που άλλες χώρες σημείωσαν τον Ιανουάριο ρεκόρ ζήτησης για τους νέους τίτλους που εξέδωσαν.

Οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale έχουν αναλάβει να τρέξουν τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το νέο 10ετές λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034.

Αυτή είναι και η πρώτη έξοδος της χώρας έπειτα από την ανάκτηση του Investment grade καθώς έως τώρα ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει μόνο σε reopening υφιστάμενων τίτλων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments