Η πλήρης επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό επιβεβαιώνεται καθημερινά με κάθε νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το κυβερνών κόμμα προηγείται τουλάχιστον κατά 20 μονάδες των υπολοίπων κομμάτων, ιδίως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΣυΡιζΑ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, μολονότι αρχικά φαινόταν οτι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση του ΣυΡιζΑ και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, ούτε δημοσκοπικά ούτε από την πολιτική ανάλυση, τους τελευταίους μήνες. Ακόμα κι η δεύτερη, δημοσκοπικά, θέση που κατέκτησε μετά την σύγχυση που προκάλεσε στον ΣυΡιζΑ η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του και ακολούθως την διάσπαση του με τη δημιουργία του κόμματος της Νέας Αριστερά, δεν φαίνεται παγιωμένη.

Αντίθετα δείχνει να συνεχίζει να παραμένει στα ίδια ποσοστά που σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται την δεύτερη θέση στις επερχόμενες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διάχυτη αναστάτωση και προβληματισμός για την πορεία του κόμματος αυτού προς το επόμενο στάδιο, και μετά τις ευρωεκλογές. Ήδη ακούγονται φωνές ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια νέα ηγεσία και σαφώς μια νέα πολιτική κατεύθυνση.

Όπως έχουμε πει κατ επανάληψη, η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα διατηρηθεί επ’άπειρον,  ίδιος εάν λάβουμε υπόψη μας ότι πρέπει να καταπολεμηθούν σοβαρότατα προβλήματα αλαζονείας και εφησυχασμού που έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται, παρά την προσπάθεια του κύριου Μητσοτάκη να τα αντιμετωπίσει και να τα καταστείλει. Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση παραμένει το γεγονός ότι τώρα με τον πολυκερματισμό της αντιπολίτευσης, ο πραγματικός εχθρός της είναι η καθημερινότητα και τα μεγάλα προβλήματα που αυτή προκαλεί στα εισοδήματα και στην ασφάλεια του έλληνα πολίτη. Ένας εχθρός που πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί λόγω και της διεθνούς συγκυρίας και των εγγενών αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού . Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που ο ίδιος ο πρωθυπουργός και συνεργάτες του καταβάλλουν. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα.

Μπροστά όμως αυτή την δύσκολη πραγματικότητα και καθώς ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος και πιο αξιόπιστος πολιτικός ηγέτης, το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να συνέρχονται. Είναι απογοητευτικό για το κόμμα αυτό ότι ο αρχηγός του έχει ακόμα μικρότερη δημοτικότητα στο ερώτημα για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργού και από τον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ, ο οποίος βρίσκεται σε περιδίνηση. Και ο λόγος κατά τη γνώμη μας είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή εναλλακτική πολιτική πρόταση προς την κυβέρνηση και στην προσπάθειά του να ασκήσει πιο δυναμική αντιπολίτευση, ουσιαστικά σέρνεται σε λαϊκίστικες και παρωχημένες πολιτικές απόψεις που δεν εμπνέουν τους πολίτες.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο φυσικά και στον ΣυΡιζΑ. Και δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο από τους πολιτικούς αναλυτές το γεγονός ότι δημοσκοπικά τα κόμματα που προέρχονται από τον χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, μολονότι κι αυτά πολυδιασπασμένα, συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό που φτάνει η και ξεπερνά το 15%!

Facebook Comments