Δεδομένης της ισχυρής δυναμικής, των μειωμένων αποτιμήσεων, των ελκυστικών αποδόσεων και της φιλικής προς την αγορά πολιτικής της κυβέρνησης, η Ελλάδα και η ελληνική αγορά μετοχών υπόσχονται ένα ισχυρό 2024.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της εταιρείας επενδύσεων Global X Management Company, η οποία παρακολουθεί χρόνια την Ελλάδα και επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να έχουν μεγάλο περιθώριο ανόδου, ακόμα και μετά το ισχυρό ράλι του δείκτη MSCI Greece κατά 49% το 2023. Παραμένει θετική για το επενδυτικό story της Ελλάδας λόγω: 1) της συνέχισης του φιλικού προς τις επιχειρήσεις και του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, 2) των αποτιμήσεων οι οποίες παραμένουν ελκυστικές σε ιστορική και σχετική βάση και 3) των πολλών πιθανών καταλυτών, όπως η επανέναρξη των τραπεζικών μερισμάτων και η αναβάθμιση του Χ.Α. σε ανεπτυγμένη αγορά από την MSCI. “Για αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα παραμένει η καλύτερη ευκαιρία αξίας στις αναδυόμενες αγορές”, όπως τονίζει.

Τα ατού των ελληνικών μετοχών

Αποτιμήσεις: Παρά την ανθεκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αγορά μετοχών της Ελλάδας (όπως μετράται με τον δείκτη MSCI Greece) παραμένει υποτιμημένη, και διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική αξία

Κερδοφορία: Οι χαμηλοί δείκτες αποτίμησης από μόνοι τους δεν αρκούν για ένα επενδυτικό story, τονίζει η Global X. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αγορά έχει πλέον απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) πάνω από 14%, που είναι υπερδιπλάσιο από το επίπεδο κερδοφορίας που παρήγαγε η αγορά το 2019.

Ανάπτυξη: Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα διαθέτει ανώτερη βραχυπρόθεσμη δυνατότητα ανάπτυξης του ΑΕΠ η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ευκαιρίες για αυξανόμενες επανεπενδύσεις.

Απόδοση: Το p/e του MSCI Greece που διαμορφώνεται στο 7,3x μεταφράζεται σε απόδοση κερδών 13,6%. Από την άποψη του μερίσματος, η αγορά ανταμείβει τους επενδυτές με μερισματική απόδοση άνω του 5%.

Μακροοικονομικές προοπτικές: Η Ελλάδα έχει ισχυρούς μακροοικονομικούς δείκτες, που τροφοδοτούνται από τις αυξημένες επενδύσεις, την επέκταση των εξαγωγών και τον ακμάζοντα τουριστικό τομέα.

Προφίλ χρέους και διακυβέρνηση: Η Ελλάδα έχει ένα ελκυστικό προφίλ δημόσιου χρέους με μέση διάρκεια 17 ετών με σταθερά επιτόκια, συνοδευόμενο από μια φιλική κυβέρνηση προς την αγορά και ένα σταθερό πολιτικό τοπίο.

Χρηματοοικονομικός τομέας: Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας αναζωογονήθηκε μετά από εκτεταμένη εκκαθάριση και απομόχλευση, σε συνδυασμό με έναν ισχυρό μη τραπεζικό χώρο που δημιουργεί σημαντικές ταμειακές ροές για τη στήριξη της συνεχούς ανάπτυξης.

Πολιτική: Το φιλικό προς την αγορά κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, επιτρέποντας στον πρωθυπουργό να συνεχίσει την ατζέντα του υπέρ των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Στους πιθανούς καταλύτες της αγοράς μετοχών για το επόμενο διάστημα και οι οποίοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ισχυρά κέρδη στο χρηματιστήριο, η Global X τοποθετεί τους εξής 9:

Τη συνεχιζόμενη διανομή κεφαλαίων του RRF από την Ε.Ε

Περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας

Πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων

Αναβίωση της αγοράς IPO

Ένεση ρευστότητας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Προοπτικές ένταξης στη λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές της MSCI

Επαναφορά τραπεζικών μερισμάτων

Σημάδια ανάκαμψης της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνεχής πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Το ξεχωριστό story των τραπεζών

Οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 48,5% του MSCI Greece, όπως σημειώνει η Global X, και κατά μέσο όρο, διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και πιστεύει ότι έχουν σημαντικά περαιτέρω περιθώρια ανόδου εάν ληφθούν υπόψη τα εξής:

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με p/e 5,7x και p/bv 0,66x και με 12,4% ROEs.

Οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας έναντι της ΕΕ θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε υψηλότερη αύξηση των δανείων, καθώς οι επενδύσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα καθαρά έσοδα πιθανότατα θα υποστηριχθούν από τη συνεχιζόμενη διαρθρωτική μείωση των προβλέψεων, καθώς τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ομαλοποιούνται προς αυτά του μέσου όρου στην Ε.Ε.

Αναμένονται υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων από ό,τι οι ευρωπαϊκές, ενώ η υψηλότερη αύξηση των δανείων και τα έσοδα από προμήθειες θα στηρίξουν τα καθαρά έσοδα.

Αναμένεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα ξανά από τον Μάρτιο του 2024.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments