Το παρελθόν και όχι το παρόν της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφορά η αντίδραση της Κομισιόν και το πόρισμα περί ενδείξεων για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού που δημoσιοποιήθηκε την Τετάρτη, 7/2 και οδήγησε σε πίεση την τιμή της μετοχής.

Η ΔΕΗ εκφράζει την θέλησή της να συνεργαστεί με τις αρχές της Κομισιόν για την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που όπως αναφέρει, εξετάζουν την περίοδο από το 2013 έως το 2019, πολύ πριν τον μετασχηματισμό της εταιρείας αλλά και την λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού (target model).

Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι ακόμη και αν η ΕΕ κρίνει ότι είναι βάσιμες οι κατηγορίες για κατάχρηση περί δεσπόζουσας θέσης, η σημερινή λειτουργία της αγοράς δεν θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα συμμόρφωσης που νομοτελειακά εφαρμόζει η εταιρεία λόγω των δομικών αλλαγών στην αγορά ηλεκτρισμού που έχουν συντελεστεί τα τελευταία λόγια.

Όπως αναφέρεται, η δημοσιοποίηση του προκαταρκτικού πορίσματος αποτελεί ένα βήμα της έρευνας χωρίς να προδικάζει το αποτέλεσμα. Για αυτό εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, κατά τον οποίο η Επιχείρηση θα κληθεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα της ΕΕ και να πείσει τις αρχές ότι με τις πολιτικές και την στρατηγική που ακολούθησε δεν έκλεισε την αγορά ηλεκτρισμού και δεν στέρησε την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού.

Facebook Comments