Θα σας πω τι “βλέπω” από την κοινωνία σε σχέση με τα μπλόκα των αγροτών. 

Το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό από κείνο που υπήρχε τις προ μνημονίων και κρίσης εποχές. Τότε ο αστικός πληθυσμός δε χώνευε τον αγροτικό, ή τουλάχιστον τον αγροτικό που έκοβε στα δυό ή στα τέσσερα τη χώρα. Ούτε οι αγρότες χώνευαν τους πρωτευουσιάνους τότε.

Αυτές οι εποχές πέρασαν, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μάχη για τον διαμοιρασμό του χρήματος γινόταν τότε, όπως το ίδιο γίνεται και τώρα. Μόνο που τότε οι διάφορες ομάδες πάλευαν να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα δανεικά, τώρα υπάρχει μικρό αλλά υγιές πλεόνασμα να κατανεμηθεί.

Πάντως, δεν υπάρχει εκείνη η παλιά αντιπαλότητα που βλέπαμε πριν μια εικοσαετία.  Τώρα ο Αθηναίος δείχνει να συμπαθεί και να καταλαβαίνει τον αγρότη που κατεβαίνει με το τρακτέρ του κι ας ξέρει ότι συχνά κινείται με κομματική εντολή κι ας χλευάζει τα φολκλόρ των μπλόκων με τις φασολάδες και τα τοιαύτα.

Σήμερα τους συμπαθεί (ακόμα) ο κόσμος τους αγρότες, καταλαβαίνει ότι περνάνε δύσκολα σαν όλους, δεν τους ρίχνει την ευθύνη για την άνοδο των τιμών των τροφίμων. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτό, πάντως σήμερα αυτό είναι το κλίμα.

Οπότε καλά κάνει η κυβέρνηση απέναντι στους απεργούς, ούτε τους συκοφαντεί, ούτε κινητοποιεί μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού. Η δημοσιονομική σταθερότητα προέχει.

Facebook Comments