Το ερώτημα εάν οι ελληνικές τράπεζες έχουν περαιτέρω περιθώρια να “τρέξουν” εξετάζει η JP Morgan σε σημερινή της έκθεση, έπειτα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις που έχουν καταγράψει το τελευταίο διάσημα,. Και η ξεκάθαρη απάντησή της είναι “Ναι”.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει πολύ ισχυρή απόδοση με 100% κέρδη σε επίπεδο δείκτη από τον Ιούνιο του 2022, έναντι 30% άνοδο για των πανευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών Stoxx 600 Banks, και παρόλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Κατά την άποψη της JP Moran, τρεις είναι οι παράγοντες-κλειδιά που εξηγούν αυτή τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών, οι εξής:

1) η ζήτηση για ελληνικά assets είναι υψηλή, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συναλλαγές στην αγορά, με ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές, χαμηλό εγχώριο πολιτικό κίνδυνο και θετικά stories.

2) oι προσδοκίες της αγοράς για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης (+12% κατά μέσο όρο του τρεις τελευταίους μήνες του 2024).

3) οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέση Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), το πιο σχετικό σημείο αναφοράς από πλευράς δεικτών, το οποίο η JP Morgan θεωρεί σημαντικό παράγοντα τεχνικής υποστήριξης για τον κλάδο σε σχέση με τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι ανακοινώσεις για το guidance του 2024-2026 (με την Τράπεζα Πειραιώς να αναμένεται να ξεκινήσει το χορό των ανακοινώσεων στις 14 Φεβρουαρίου), οι πωλήσεις των υπολοίπων ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η απόφαση του SSM για τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 μαζί με την επικοινωνία των τραπεζών σχετικά με τη μελλοντική απόδοση κεφαλαίου, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την απόδοση των μετοχών, κατά την JP Morgan.

Όπως πάντως τονίζει, οι τιμές-στόχοι που έχει θέσει η ίδια δείχνουν προς ράλι της τάξης του 28% με overweight στάση και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για την Eurobank η τιμή στόχος έχει τοποθετηθεί στα 2,40 ευρώ, για την Eurobank επίσης στα 2,40 ευρώ για την Εθνική στα 8,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,00 ευρώ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments