Στην διεθνή βιβλιογραφία έχουνε γραφτεί πολλά βιβλία για το μέλλον της ανθρωπότητας με τα πιο σημαντικά στον χώρο της λογοτεχνίας να είναι ενδεικτικά: «Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος», το «1984», το έργο του Μπέλλαμυ «Κοιτώντας το παρελθόν» κ.α.

Το νέο βιβλίο του Θανάση Χειμωνά θίγει ζητήματα που αναμένεται να συμβούν και να μας απασχολήσουν στο μέλλον, τουλάχιστον σε ορισμένο βαθμό, χωρίς όμως να καταλήγει ένα βιβλίο με υπόθεση «science fiction» όπως περίπου το έχουμε δεί στις αμερικάνικες χολιγουντιανές ταινίες.

Ο συγγραφέας κυρίως φαίνεται να ενδιαφέρεται να φωτίσει τις νέες μορφές εξουσίας που θα εμφανιστούν με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την κυριαρχία της πολιτικής ορθότητας στη Δύση.

Στον νέο αυτό κόσμο τα σόσιαλ μίντια θα είναι λαϊκά δικαστήρια, οι σεξουαλικές σχέσεις θα είναι απαγορευμένες και θα γίνονται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις χωρίς να επιλέγεις το φύλο του παρτενέρ σου, τα λιπαρά φαγητά, τα γλυκά, το αλκοόλ και το κάπνισμα, θα απαγορεύονται στο όνομα της υγείας. Ακόμα και τα άρθρα στην χρήση της γλώσσας θα είναι ουδέτερα. Διαβάζοντας το βιβλίο, τρία σημεία είναι αυτά που κάνουν το «Τrojan» ένα ξεχωριστό βιβλίο. Το πρώτο είναι το ιδιαίτερο χιούμορ του συγγραφέα ως κοντράστ στην μελλοντική δυστοπία που περιγράφει.

Το δεύτερο σημείο είναι η χρήση της Ανατολής ως εναλλακτική στην δυτική πολιτική ορθότητα και ως ενός χώρου που παραμένει έστω και με τα ελαττώματά του ένας χώρος πιο ανθρώπινος στο μέλλον που περιγράφεται. Το τρίτο σημείο είναι η ανατροπή που επιφυλάσσεται στο τέλος του βιβλίου.

Ανεξάρτητα από τις πωλήσεις που αναμένεται να κάνει το βιβλίο, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη καθώς πραγματεύεται ένα επίκαιρο θέμα που δεν έχουμε συναντήσει σε αντίστοιχα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Facebook Comments