Νέα σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η Moody’s στις ελληνικές τράπεζες, ο μόνος οίκος που δεν έχει δώσει το investment grade στην Ελλάδα, λίγές μέρες πριν την πρώτη του ετυμηγορία της για τη χώρα που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει, η διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών spreads θα στηρίξει την κερδοφορία των ελληνικών τράπεζων καθώς και την πιστωτική τους δύναμη. Εκτιμά πως και το 2024 οι επιδόσεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι πολύ ισχυρές, με στήριξη και από την σημαντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, η Moody’s σημειώνει πως αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι το spread επιτοκίου μεταξύ του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των δανείων και του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank, παρέμεινε υψηλά πάνω από το 5,6% τον Ιανουάριο.

Το υψηλό spread υποδηλώνει ότι τα beta των καταθέσεων –η μεταβολή στο κόστος των καταθέσεων σε σύγκριση με τη μεταβολή των επιτοκίων σε ευρώ– παραμένουν σχετικά χαμηλά, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIMs) και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2024. Οι προσδοκίες του οίκου για διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας του κλάδου και το 2024 είναι ένας από τους κύριους μοχλούς που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές που δίνει για τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών και για το senior μη εξασφαλισμένο χρέος τους.

“Αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες φέτος θα επωφεληθούν από μια αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέα δάνεια (κυρίως στον τομέα των επιχειρήσεων) σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει προχωρήσει σε σημαντική απομόχλευση την τελευταία δεκαετία. Η χρηματοδότηση και το κόστος των ελληνικών τραπεζών στην αγορά είναι αρκετά περιορισμένα, δεδομένου του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που διαμορφώθηκε στο 61% τον Δεκέμβριο του 2023, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, καταλήγει η Moody’s.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments