Το μόνο που γνωρίζαμε για τα εμβόλια του κορονοιού όταν τα επέβαλλαν υποχρεωτικά στους πολίτες, ήταν οι διαβεβαιώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης ότι είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα βάλλουν τέλος στην πανδημία.

Καθώς νέες μελέτες και στοιχεία έχουν βγει στην επιφάνεια, τώρα γνωρίζομε πολύ περισσότερα ειδικά όσον αφορά τις παρενέργειες που προξενούν. Πολύ πρόσφατα,  έχομε και τα συμπεράσματα της μεγαλύτερης ιατρικής  μελέτης που έγινε ποτέ,  που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Vaccine, που επιβεβαιώνει ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με το εμβόλιο. Η μελέτη έγινε από τους ερευνητές από το Παγκόσμιο Δίκτυο Δεδομένων Εμβολίων (GVDN) στη Νέα Ζηλανδία που  ανέλυσαν 99 εκατομμύρια ανθρώπους που έλαβαν εμβολιασμούς για τον COVID σε οκτώ χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το εμβόλιο συνδέθηκε με μια ελαφρά αύξηση των νευρολογικών, αιματολογικών και καρδιακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, τα άτομα που έλαβαν ορισμένους τύπους εμβολίων mRNA βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, που είναι φλεγμονή του καρδιακού μυός. Επίσης, ορισμένα εμβόλια ιικών φορέων, συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο, καθώς και με αυξημένη πιθανότητα νευρολογικής διαταραχής στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα.

Αν είναι κάτι που γνωρίζομε πλέον, είναι ότι τα εμβόλια κατά του κορονοιού, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά και ασφαλή, όπως πιεστικά μας διαβεβαίωναν πριν 2-3 χρόνια. Και τα fake news δεν τα σκόρπιζαν όσοι αμφισβητούσαν το εμβόλιο αλλά μάλλον αυτοί που το επέβαλλαν και το προωθούσαν.

Όμως η παραπληροφόρηση  δεν είναι το μόνο σκάνδαλο που συνδέεται με το εμβόλιο καθώς υπάρχουν κατηγορίες για τεράστια οικονομικά σκάνδαλα που σχετίζονται με συμβάσεις αγοράς του εμβολίου. Για όλα αυτά ήδη έχομε επιπτώσεις.

Στις ΗΠΑ,  η πολιτεία του Τέξας τον περασμένο Νοέμβριο, υπέβαλλε μήνυση κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, με την κατηγορία οτι  υπερέβαλε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 και εξαπάτησε το κοινό, με   ψευδείς και αστήρικτους ισχυρισμούς, κατά παράβαση του νόμου περί παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών του Τέξας. Η μήνυση προσέθεσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί της εταιρείας ότι το εμβόλιο ήταν 95% αποτελεσματικό δεν ήταν ακριβείς, και ότι η μόλυνση από τον Covid-19 καθώς και τα ποσοστά θανάτων επιδεινώθηκαν καθώς το εμβόλιο γινόταν όλο και πιο διαθέσιμο.

Στην Ευρώπη, αρκετές χώρες μιλάνε δημόσια πλεον για σκάνδαλα γύρω από την σύμβαση αγοράς των εμβολίων που υπέγραψε η Ευρωπαική επιτροπή με την Pfizer όπου κατηγορούν ότι έγινε με αδιαφάνεια και περιλαμβάνει παραγγελίες υπέρογκων ποσότητων εμβολίου που η επιτροπή επέβαλλε στις χώρες μέλη να τις αγοράσουν. Μάλιστα η ουγγρική κυβέρνηση δήλωσε δημόσια ότι οι αγορές της Pfizer καλύπτονταν από υποψίες διαφθοράς και ότι τα εμβόλια παραγγέλθηκαν και επιβλήθηκαν στα κράτη μέλη σε άσκοπα μεγάλες ποσότητες.

Οι αντιδράσεις χωρών μελών ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να ξεκινήσει ανακριτική έρευνα απαιτώντας εγγραφα  από την Ευρωπαική Επιτροπή. Περιέργως, μέχρι σήμερα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Επιτροπής αρνούνται να τα προσκομίσουν, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις υποψίες ότι η αγορά των εμβολίων έγινε κάτω από συνθήκες αδιαφάνειας. Κάτι ανάλογο συνέβη και σε πολλές χώρες, που έχουν πλέον ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον  πολιτικών για κατάχρηση εξουσίας για αγορά εμβολίων.

Ήδη όλο και περισσότερες χώρες απαιτούν από την Ευρωπαική Επιτροπή να διαπραγματευθεί μία νέα, δικαιότερη συμφωνία, καθώς υποστηρίζουν ότι  παγιδεύτηκαν στην αγορά εμβολίων που δεν χρειάζονταν σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αναταραχής που τις βλάπτει οικονομικά. Μάλιστα, η Πολωνία  και η Ουγγαρία, και πριν ένα μήνα και η Ρουμανία, αρνούνται να πληρώσουν για παραγγελίες του εμβολίου για το COVID, αναγκάζοντας την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες με υποβολές μηνύσεων εναντίον των τριών χωρών.

Είναι άγνωστο που θα καταλήξει το όλο θέμα, και άν άλλες χώρες αρνηθούν επίσης να πληρώσουν δισεκατομμύρια για νέες αγορές εμβολίων που ήδη έχουν πλεόνεσμα και δεν χρειάζονται, δεν είναι αποτελεσματικά όπως τα διαφήμιζαν, και συμφώνησαν να αγοράσουν κάτω από συνθήκες αδιαφάνειας. Όλα αυτά δημιουργούν το μεγαλύτερο ερώτημα, αν τα οικονομικά συμφέροντα ήταν το κύριο κίνητρο για την υποχρεωτική επιβολή των εμβολίων που έγινε παράνομα και δίχως την συγκατάθεση των πολιτών.

Ίσως στο μέλλον  το εμβόλιο για το COVID, θα το θυμόμαστε περισσότερο σαν το εμβόλιο των σκανδάλων.

Facebook Comments