Αγοραστής των ελληνικών τραπεζικών μετοχών συνεχίζει να δηλώνει η Jefferies, έχοντας ανεβάσει τις τιμές-στόχους που έδινε, έπειτα και από τα αποτελέσματα κερδοφορίας του 2023, τονίζοντας μάλιστα πως τον τελευταίο μήνα οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει το μεγαλύτερο de-rating μεταξύ των ευρωπαϊκών τράπεζων, γεγονός που κάνει τις αποτιμήσεις τους ακόμη πιο ελκυστικές.

Ειδικότερα η Jefferies επισημαίνει πως τα εκτιμώμενα για το 2024-2025 κέρδη ανά μετοχή EPS των ευρωπαϊκών τράπεζων κινήθηκαν σταθεροποιητικά τον τελευταίο μήνα, με την ελληνική Τράπεζα Πειραιώς να καταγραφεί από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στην περιοχή (μαζί με τις UBS, ANB και Barclays).

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, η Jefferies επισημαίνει πως το ελληνικό δημόσιο συγκέντρωσε 1,35 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης του συνόλου του μεριδίου του στην Τράπεζα Πειραιώς (27%), με την τιμή του placement να καταλήγει στα 4,00 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, ο οίκος τονίζει πως το πρόσφατα ανακοινωθέν επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς σκιαγραφεί μια σταθερή τροχιά κερδών με προσδοκίες 1 δισ. ευρώ καθαρού κέρδους για την περίοδο 2024-2026 (που είναι κατά μέσο όρο ~20% πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς). Έτσι, αύξησε τις εκτιμήσεις του για τα καθαρά κέρδη κατά 11% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2024-2025 ως αποτέλεσμα του νέου guidance. Όπως σημειώνει, “συνεχίζουμε να βλέπουμε την Πειραιώς να διαπραγματεύεται σε ελκυστικό επίπεδο αποτίμησης (P/TBV για το 2024 στο 0,7x ) και συνεχίζουμε να βλέπουμε ανοδικά περιθώρια για τη μετοχή της”. Έτσι, η Jefferies αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς στα 5,20 ευρώ από 4,45 ευρώ πριν, με σύσταση Buy, ενώ στο bullish σενάριο την τοποθετεί στα 7,40 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα 2023, η Alpha Bank παρουσίασε μια προοπτική για το 2024-2026 πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με σταθερή και ανοδική πορεία κερδών και δεσμεύτηκε να διανείμει +25% της κεφαλαιοποίησής της για την περίοδο 2024-2026. Η Jefferies σημειώνει πως διατηρεί την αξιολόγηση Buy για την μετοχή της Alpha Bank, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 2,55 ευρώ από 2,30 ευρώ, ενώ στο bullish σενάριο την τοποθετεί στα 3,45 ευρώ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank για το δ’ τρίμηνο του 2023 ήταν 9% πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (για NII και προμήθειες). Κοιτάζοντας τις προοπτικές, βλέπει τη Eurobank να ακολουθεί μια συντηρητική προσέγγιση με την ώθηση από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας. Παρ’ όλα αυτά, η καθοδήγηση για τα βασικά λειτουργικά κέρδη για το 2024 και το 2026 εξακολουθεί να είναι 10% και 17% πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Η Jefferies διατηρεί και για την Eurobank τη σύσταση buy, ενώ η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 2,25 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα η οποία και ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο, η Jefferies δίνει προς το παρόν τιμή-στόχο τα 8,80 ευρώ με σύσταση buy, ενώ στο bullish σενάριο την τοποθετεί στα 12,60 ευρώ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments