Οι αλλεργίες αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα, προσβάλλοντας περισσότερους από έναν στους πέντε κατοίκους, ειδικά στις δυτικού τύπου κοινωνίες.
Βασική προϋπόθεση της θεραπείας των αλλεργιών είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων (αεροαλλεργιογόνα, τροφικά αλλεργιογόνα, φάρμακα).
Ποιες είναι και πώς θα τις αναγνωρίσετε
Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι:
Η αλλεργική ρινίτιδα
Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη και κατ’ επέκταση πονοκέφαλος.
Η ρινοεπιπεφυκίτιδα
Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα, που δεν σταματούν.
Το αλλεργικό άσθμα
Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος και να προκαλεί και ένα επεισόδιο δύσπνοιας από καιρό σε καιρό (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα) ή απλώς έναν ανεξήγητο ξερόβηχα. Προσοχή, γιατί το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να σας δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.
Τι ευθύνεται όμως για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Η κύρια αιτία για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων, η οποία την άνοιξη κυκλοφορεί συνέχεια στον αέρα.
Ανάμεσα στους παράγοντες (αλλεργιογόνα) που ευθύνονται περισσότερο είναι:
Η γύρη από τα αγριοσιτηρά (γρασίδια) και τα καλλιεργημένα δημητριακά, που ανθίζουν στα τέλη Μαρτίου μέχρι τέλη Μαΐου.
Η γύρη της ελιάς, που ανθίζει από τα τέλη Απριλίου και το Μάιο.
Η γύρη του φυτού ελξίνη ή Parietaria (γνωστό με τις ονομασίες αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.ά.), που ανθίζει από το Μάρτιο έως και τα
τέλη του Μαΐου.
Οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας.
Η εντυπωσιακή αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης, και πάλι λόγω της μεγάλης αύξησης της υγρασίας και της θερμοκρασίας.
Η θεραπεία και οι τρόποι ανακούφισης από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες
Όπως σε όλες τις ασθένειες, έτσι και στις αλλεργίες, η θεραπεία αρχίζει με την αποφυγή των αλλεργιογόνων παραγόντων που ευθύνονται για τις αλλεργίες.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αρκετό, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά.
Facebook Comments