Μια καινούρια πόρτα εισόδου λαθραίων μεταναστών στην Ελλάδα έχει ανοίξει διάπλατα. Στη Γαύδο και στη νότια Κρήτη καταφθάνουν κάθε μέρα ολόκληρες καραβιές τίγκα με δυστυχείς και ρακένδυτους που δεν έχουν κανένα χαρτί πάνω τους.

Ολόκληρο το 2023 είχαν αποβιβαστεί στην Κρήτη 798 μετανάστες, ενώ μόνο τους δυο πρώτους μήνες του 2024 κοντεύουν ήδη τους 1.000. Μόνο τις δυο προηγούμενες μέρες αποβιβάστηκαν άνω των 300. Αν πάμε έτσι, το 2024 θα φέρει περί τους 10.000 με 15.000 μετανάστες στο νησί, γιατί όχι και διπλάσιους από τόσους;

Αποβιβάζονται στη Γαύδο, στην Αγία Γαλήνη, στην Παλαιόχωρα, όπου υπάρχει ακτή. Το δρομολόγιο κοστίζει 5.000 ευρώ στο κάθε «κεφάλι». Ο έλεγχος σε κείνα τα νερά είναι απείρως δυσκολότερος απ’ αυτόν του Αιγαίου. Δεν υπάρχουν διάσπαρτα νησάκια, υπάρχει πόντος κανονικός με τρομερές φουρτούνες και απόκρημνες ακτές, διόλου φιλικές για νυχτερινές αποβάσεις ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα από θάλασσα. Σε κείνα τα δύσκολα και αχανή νερά, υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να δούμε τρομερά ανθρωπιστικά δράματα, ναυάγια μπροστά στα οποία η υπόθεση της Πύλου θα μοιάζει με παιδική χαρά. Κι άντε μετά να απολογούμαστε στην -κατά τα άλλα- ευαίσθητη Ευρώπη.

Ας μην αναφερθώ στο μαύρο χάλι που υπάρχει στις λιμενικές υπηρεσίες που επιτηρούν την περιοχή. Υποστελεχωμένες, με λειψά μέσα, δίχως εφεδρείες, με στελέχη που υπηρετούν πολλά χρόνια στον μακρινό αυτό τόπο, θεωρώντας τον εαυτό τους υπηρεσιακά εξορισμένο. Ας ξυπνήσουν οι αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες και υπηρεσίες, πριν η μισάνοικτη πόρτα γίνει πύλη ανεξέλεγκτη.

Facebook Comments