Η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα στην Αθήνα, και οι πομπώδεις δηλώσεις του, δείχνουν κάποιον που δεν φαίνεται να φοβάται ή να υπολογίζει τις συνέπειες που μπορει να έχουν τα λόγια του και οι πράξεις του.

Και γιατί όχι; Ακόμη και η ίδια η αμερικανική δικαιοσύνη δεν δείχνει να τον εγγίζει. Αναφέρομαι για το σκάνδαλο που συνέβη περίπου προ 2 ετών στις ΗΠΑ, όπου φέρονται να εμπλέκονται ο Αλβανός πρωθυπουργός, ένας τέως σύμβουλος του, ένας αμερικανός πράκτορας της FBI, ο γιος του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, η Αλβανική μαφία και το μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών. Η όλη υπόθεση θυμίζει περισσότερο κινηματογραφική ταινία.

Όλα άρχισαν με τη σύλληψη για κατηγορίες διαφθοράς ενός πράκτορα του FBI, που ήταν επικεφαλής της αντικατασκοπείας του γραφείου πεδίου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που χειριζόταν την υπόθεση, ο πράκτορας του FBI, έλαβε $225.000 σε μετρητά από έναν Αλβανό πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, που φαίνεται να ενεργούσε για λογαριασμό του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, ώστε το FBI να ξεκινήσει ερευνες εναντίον πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού. Ο FBI πράκτορας είχε επίσης μυστικές συναντήσεις με τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό που ενδεχομένως ο ίδιος ή μέσω του συμβούλου του έδινε οδηγίες ποιούς πολιτικούς αντιπάλους να βάλει στόχο.

Σαν αποτέλεσμα, περίπου δώδεκα πολιτικοί της αντιπολίτευσης και επιχειρηματίες που υποστηρίζουν το κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, προστέθηκαν στη «μαύρη λίστα» της ΦΒΙ, όπου ανάμεσα τους είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπερίσα, που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον κήρυξε ανεπιθύμητο (persona non grata) και του απαγόρευσε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Οι Αλβανικές σχέσεις με τον συλληφθέντα πράκτορα του FBI, προφανώς ωφέλησαν και τον γιο του αμερικανού προέδρου Χάντερ Μπάιντεν, με τον οποίον ο πράκτορας απεδείχθει να έχει γνωριμίες. Ο Χάντερ Μπάιντεν έλαβε άνω από ένα εκατομμύριο δολλάρια από την κινέζικη ενεργειακή εταιρεία CEFC στην οποία εργαζόταν ένας άλλος Αλβανός σύμβουλος του πρωθουργού Ράμα, επίσης γνωστός του πράκτορα του FBI.

Το σκάνδαλο λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς βγήκαν στην επιφάνεια περαιτέρω στοιχεία ότι ο Ράμα μπορεί να εμπλέκεται άμεσα σε μια συμμαχία ναρκωτικών μεταξύ Αλβανών μαφιόζων και του μεξικάνικου καρτέλ Sinaloa. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές πληροφοριών, ο αρχηγός μιας φατρίας του καρτέλ Sinaloa, έχει συνάψει συμμαχία με την αλβανική μαφία και διατηρεί στενούς δεσμούς με τους ηγέτες της, με τους οποίους ο πρωθυπουργός Ράμα φέρεται να διατηρούσε σχέσεις και να είχε συναντήσεις

Μέχρι σήμερα, ο μόνος που την πλήρωσε είναι ο πράκτορας του  FBI που οι αμερικανικές δικαστικές αρχές τον βρήκαν ένοχο και τον φυλάκισαν. Η όλη υπόθεση μάλλον έκλεισε καθώς οι αμερικανικές δικαστικές αρχές δεν ανακοίνωσαν αν θα λάβουν μέτρα κατά του πρωθυπουργού Ράμα και του συμβούλου του για την δωροδοκία του αμερικανού πράκτορα του  FBI, καθώς και των σχέσεων με την αλβανική μαφία και το καρτέλ Sinalo, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός φαίνεται να εμπλέκεται σε συνωμοσία διακίνησης ναρκωτικών.

Αμφιβάλλω όμως ότι ο Ράμα, που ισχυρίζεται ότι δεν είχε ουδεμία ανάμειξη, ανησυχεί καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται η οικογένεια Μπάιντεν, το  FBI και το μεξικανικό καρτέλ, που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μερίδιο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό βοήθησαν και τα αμερικανικά μεγάλα μέσα ενημερώσεις, που για να καλύψουν οποιαδήποτε συμμετοχή της οικογένειας του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, φρόντισαν να σκεπάσουν το σκάνδαλο.

Αν όχι τίποτε άλλο, ο Ράμα έδειξε ότι ανακάλυψε νέες μεθόδους να κυνηγά πολιτικούς αντιπάλους και να ωφελείται από υψηλές διασυνδέσεις.

Facebook Comments