Η επιστολή Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαφορετικές τελικές τιμές στα ίδια προϊόντα πολυεθνικών εταιριών από χώρα σε χώρα της ΕΕ, αποσκοπεί στην προστασία του ανταγωνισμού και στην αντιμετώπιση των αθέμιτων συναλλαγών, που νοθεύουν την κοινή νομοθεσία της Ευρώπης σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ακρίβεια παραμένει μακράν το μείζον πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά, ιδίως τα ασθενέστερα, κι επιχειρήσεις. Η ακρίβεια πλήττει περισσότερο τους ευάλωτους συμπολίτες μας, ιδίως σε δύο τομείς στα τρόφιμα και στο κόστος στέγασης. Το πρόβλημα της ακρίβειας και στους δύο αυτούς τομείς, που πλήττει έντονα ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται εντονότερο, εξαιτίας ιδιαίτερων δυσκολιών και πολυπλοκοτήτων στην ελληνική αγορά. Η αντιμετώπιση του ούτε απλή είναι ούτε εύκολη υπόθεση. Είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη κατάσταση, που δυστυχώς διαπιστώνουμε οτι έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διαρκή και μονιμότητας. Δυστυχώς η αντιμετώπιση του πολύ δύσκολου αυτού φαινόμενου δεν έχει εύκολες κι απλοϊκές λύσεις, που όμως εκεί ποντάρει ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης για να κερδίσει ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Με επιχειρήματα του τύπου «η ΝΔ κι ο Μητσοτάκης εξυπηρετούν συμφέροντα» γι’ αυτό δήθεν επιτρέπουν να λειτουργούν καρτέλ που πλουτίζουν εις βάρος του λαού, νομίζουν ότι εκμεταλλεύονται τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ακρίβεια για ψηφοθηρικούς σκοπούς. 

Φυσικά ουδεμία σχέση με την αλήθεια έχει αυτό το ψευδό επιχείρημα με την πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο συμφέρον που κάθε πρωθυπουργός και κάθε κυβερνών κόμμα, σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο, εξυπηρετούν είναι αυτό της επανεκλογής τους. Και για να το επιτύχουν αυτό πρέπει ο λαός να είναι καλά και να περνάει καλά. Και συνεπώς η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός θα ήθελαν πάνω από όλα να εξαφανιστεί η ακρίβεια. Αλλά επειδή στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, σαν αυτό που διατείνονται ότι διαθέτουν ο κ. Κασελάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης, με το οποίο θα μπορούσε η κυβέρνηση να εξαφανίσει ως δια μαγείας το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας. 

Οι πραγματικοί λόγοι της ακρίβειας είναι ουσιαστικά δύο: ο πρώτος αφορά τις απαρχές της, στην πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η μείωση της παραγωγής, η αύξηση της κυκλοφορίας του χρήματος, η αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ενεργειακή κρίση κοκ. Ο δεύτερος λόγος, που είναι και πολυ σημαντικός, είναι αυτό που ονομάστηκε «πληθωρισμός της απληστίας», που εκμεταλλεύτηκε την γενικότερη αναστάτωση για να αυξήσει υπερβολικά τα κέρδη των προϊόντων, αγαθών κι υπηρεσιών που αναζητούσαν έντονα οι καταναλωτές μετά την πανδημία. Όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, ο τουρισμός, η διασκέδαση, τα τρόφιμα. Σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους στέγασης εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του υπερτουρισμού αλλά και του υπερπληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες για την ακρίβεια. Κυρίως οτι είναι μικρή αγορά και εύκολα διαχειρίσιμη απο ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις, οι μεγάλοι έμμεσοι φόροι εξαιτίας της μεγάλης φοροδιαφυγής, το υψηλό κόστος μεταφοράς, το μεταπρατικό εμπόριο, που βοηθεί την εμφάνιση μεσαζόντων και βέβαια η έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης κι η πλήρης απουσία καταναλωτικού κινήματος

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η αντιμετώπιση γίνεται μόνο με σκληρή και διαρκή προσπάθεια και με συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών μηχανισμών, που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κινητοποιήσει με την επιστολή του.

Facebook Comments