Η ανευθυνότητα της νέας προέδρου (που προέρχεται από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα VMRO) της Βόρειας Μακεδονίας να αναφερθεί στη χώρα της ως «Μακεδονία» σκέτο και να αναφέρει ότι η ίδια ανήκει στο (ανύπαρκτο) έθνος των «Μακεδόνων» δεν αποτελεί μόνο μια ευθεία ανιστόρητη κι αντιδεοντολογική πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας και της ιστορικής αλήθειας.

Αλλά κι ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, δυστυχώς, από το 2019, με την κύρωση της από τα δύο κοινοβούλια, της Αθήνας και των Σκοπίων, αποτελεί μέρος του. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη μετά τη δήλωση του προέδρου του VMRO, που προκειται να σχηματίσει και κυβέρνηση μετά την εκλογική του νίκη, πως «εγώ θα την αποκαλώ όπως μου αρέσει. Και σε όποιον δεν αρέσει (προφανώς αναφερόταν στην Ελλάδα), ας μας πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης»!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολύτως ορθά διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά της σκοπιανής πρόκλησης και προκάλεσε την αντίδραση των κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρώαικής Ένωσης, της οποίας η Βόρεια Μακεδονία φιλοδοξεί στο προσεχές μέλλον να καταστεί μέλος της. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε με δηλώσεις του σε έντονο ύφος πως αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων επιμείνει σε αυτή την προκλητική της στάση τότε θα «έχουμε θέματα». Μάλιστα τόνισε ότι όσο η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αρνείται να αποδεχτεί την Συμφωνία των Πρεσπών και να την εφαρμόσει στο ακέραιο, όπως έχει υποχρέωση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τα τρία εφαρμοστικό μνημόνια, που όπως αποδεικνύεται καλώς δεν είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, εξαιτίας της αναξιοπιστίας του καθεστώτος των Σκοπίων. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε οτι αυτή η στάση αν συνεχιστεί θα εγείρει αμφισβήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας.

Από την πρώτη στιγμή που η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡιΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είχε προσπαθήσει να συντάξει την Συμφωνία που ολοκληρώθηκε στις Πρέσπες, η ΝΔ είχε αντιταχθεί γιατί την θεωρούσε κακή για τα εθνικά μας συμφέροντα. Όχι μόνο γιατί έθιγε και πλήγωνε την ελληνική ψυχή από την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Αλλά και γιατί την θεωρούσε εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της εξαιτίας της αναξιοπιστίας της γειτονικής χώρας. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις τωρινές εξελίξεις και την εκλογή μιας κυβέρνησης του εθνικιστικού VMRO, το οποίο διακηρύσσει την αντίθεση του προς την Συμφωνία. Μολονότι από το 2019 και μετά, όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είχε υποχρέωση να την εφαρμόσει, αφού από την υπερψήφιση της η Συμφωνία είχε γίνει δυστυχώς μέρος του Διεθνούς Δικαίου, που η Αθήνα σέβεται πλήρως, το ίδιο δεν συμβαίνει στα Σκόπια. Και πλέον εφόσον η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει να τηρεί την αδιάλλακτη στάση της και η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την στάση της και να επανακαθορίσει την θέση της έναντι της Συμφωνίας εφόσον τα Σκόπια αμφισβητούν το όνομα Βόρεια Μακεδονία ergo ones, δηλαδή έναντι όλων, και στο εσωτερικό της χώρας αυτής αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της. Γι αυτό αποτελεί ακατανόητη συμπεριφορά η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη μονομερή επικύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια από την Ελλάδα, γεγονός που μόνο αδυναμία θα έδειχνε από την πλευρά της Αθήνας. Αυτή θα ήταν μια ανεύθυνη στάση εκ μέρους της Ελλάδας και των εθνικών της συμφερόντων, που φυσικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να υιοθετήσει.

Facebook Comments