Η λέξη άσυλο ακούγεται όμορφη, σχεδόν ανακουφιστική. Η λέξη καταφύγιο επίσης, σαν να είναι το μέρος που κάθε πλάσμα μπορεί να κουρνιάσει μέσα και να προστατευτεί από το κακό.

Κι όμως, πολύ συχνά τα άσυλα και τα καταφύγια όταν παίρνουν σάρκα και οστά μετατρέπονται σε σύγχρονα κολαστήρια, είτε φιλοξενούν ζώα είτε ακόμη κι ανθρώπους.

Στη χώρα μας δυστυχώς τα δημοτικά κυνοκομεία (που κανονικά έπρεπε να είναι και να φαίνονται καταφύγια για τους εκ προοιμίου πιο αδύναμους μιας κοινωνίας) αποτελούν μια μεγάλη πληγή για την προστασία των ζώων.

Όχι όλα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία όμως. Από το Διδυμότειχο μέχρι τη Κρήτη κι από τη Σπάρτη μέχρι τη Καβάλα. Και τώρα στο προσκήνιο ήρθε η Τρίπολη. Αντί να συνθέτουν τη λύση ως μέρος της σε μία χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα, αντί να γίνουν ένας κρίκος στην αλυσίδα σωτηρίας τους, αποτελούν ένα αυτούσιο πρόβλημα. Συμπαθείς και νόμιμες εγκαταστάσεις. Καθαρό πάτωμα. Οριακά αξιόλογα έλεγες και τα ντουβάρια. Τυπικά με τα όλα τους: επιστημονικά υπεύθυνος, συμβεβλημένος κτηνίατρος, περισυλλογείς, ανάδοχος, φροντιστές… Τυπικά. Μόνο τυπικά και διόλου ουσιαστικά. Το έλεγαν τα μάτια των σκυλιών και τα κόκκαλά τους που φαίνονται στις φωτογραφίες από την αυτοψία του Save A Greek Stray. Μου το είπε κι άνθρωπος που πήγε εκεί απροειδοποίητα δυο μέρες μετά: «Ταΐζαμε τα ζώα και πνίγονταν με την τροφή τους. Καλά τα κλουβιά, σε κακή κατάσταση τα σκυλιά».

Τα τυπικά χρειάζονται, είναι μια αναγκαία συνθήκη, επουδενί όμως ικανή. Ο νόμος πλέον εξάλλου ως προς τα τυπικά είναι υποφερτός. Το ζήτημα είναι ο νόμος με τον ελεγκτικό του μηχανισμό να διασφαλίζει τα ουσιαστικά. Αυτά που δεν είναι στα χαρτιά, να διασφαλίζει αυτά που ζουν μέσα στα κλουβιά. Ελέγχεται η ευζωία; Διδάσκεται η ευζωία; Ναι, κι υπάρχουν καθηγητές κτηνιατρικής σαν τον Δημήτρη Γκουγκουλή που το κάνουν κανονικό μάθημα.

Κι αν κάποιος θέλει να βάλει πραγματικά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να κόψει αυτό που τόσα χρόνια δε λύνεται, για αρχή θα ενεργοποιήσει έναν σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό στους δήμους, κάτι σαν τον επόπτη ΟΤΑ που δυστυχώς ποτέ δε λειτούργησε κανονικά. Κάτι που να μην επιτρέπει στους ΟΤΑ να ξεγλιστράνε πίσω από το αυτοδιοίκητο. Κι όσοι φωνάζουν -όχι αδίκως- ότι αυτή η αρμοδιότητα δεν είναι για τους δήμους να μας πουν εμπεριστατωμένα για ποιους είναι.

Δυστυχώς τα καταφύγια δεν είναι τα κλουβιά και τα ντουβάρια, δεν είναι τα πλέγματα και τα σκίαστρα, είναι ζωντανοί οργανισμοί. Όπως δεν μπορείς σε ένα ίδρυμα παιδικής προστασίας να αφήσεις τα παιδιά νηστικά τις αργίες, το ίδιο και τα σκυλιά. Χρειάζονται ανθρώπους που να τ’ αγαπάνε, που να τα νοιάζονται, που να τα συντρέχουν καθημερινά όχι από αγγαρεία, αλλά από καθήκον. Και κάποιον άλλον όμως να τους ελέγχει.

Με εντολή της αρμόδιας αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Αναστασίας Μασούρα, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Τρίπολης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Facebook Comments