Σε λίγες ώρες οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ώρα της κάλπης, που αποτελεί την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποίαν ο κυρίαρχος ελληνικός λαός αποφασίζει με την ψήφο του, έφτασε. Κατά τη γνώμη μου, το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου δεν είναι η απήχηση των κομμάτων. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ΝΔ θα είναι μακράν το πρώτο κόμμα. Κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν σε μεγάλη απόσταση από το κυβερνών κόμμα. Αυτό είναι μάλλον δεδομένο, όσο δεδομένη μπορεί να είναι μια εκλογική διαδικασία. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων σε αυτή την αναμέτρηση. Εκφράζονται φόβοι για μεγάλη αποχή, που ορισμένοι εκ των δημοσκόπων την ανεβάζουν στο 50% ή και παραπάνω. Θεωρώ οτι τυχόν τέτοια εξέλιξη δεν είναι καλή για κανένα. Κι ιδίως για το κοινοβουλευτικό μας σύστημα και την Δημοκρατία μας, που μπορεί να είναι ισχυρή τα τελευταία πενήντα χρόνια αλλά και δεν είναι δεδομένη.

Κατανοώ οτι όπως σε όλες σχεδόν τις χώρες του δυτικού κόσμου, όπου λειτουργούν οι πολιτικοί, δημοκρατικοί θεσμοί, υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που νιώθει απογοήτευση από τα κόμματα και τους πολιτικούς και εκφράζεται απαξιωτικά γι αυτούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κατανοητό αυτό το συναίσθημα. Όπως και τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στον δυτικό κόσμο. Αλλά η δημοκρατία είναι το μοναδικό σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να εκφράζουν την ευαρέσκεια τους ή τη δυσαρέσκεια τους για τους πολιτικούς και τα κόμματα. Σε όλες τις άλλες τις χώρες δυστυχώς τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Και γι αυτό το πολιτικό μας σύστημα είναι το σχετικά καλύτερο.

Και γι’ αυτό εκτιμώ ότι και σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει το περιθώριο για «χαλαρή ψήφο». Δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα. Η ψήφος είναι η κορυφαία έκφραση του δημοκρατικόυ φρονήματος. Και πρέπει να την διαφυλάξουμε πάση θυσία. Γι αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει περιθώριο αποχής ούτε από τις εκλογές της Κυριακής ούτε από καμία άλλη αναμέτρηση.

Η δημοκρατία μας είναι ισχυρή όταν οι πολίτες συμμετέχουν στις εκλογές κι επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν τα κόμματα με την ψήφο τους. Η αποχή, που συχνά προέρχεται από απογοήτευση η κι από αδιαφορία, αποτελεί πλήγμα για το δημοκρατικό σύστημα και την ελευθερία έκφρασης της βούλησης του λαού. Κι οδηγεί σε αποδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας. Ζούμε δυστυχώς σε εποχές κατά τις οποίες ψευδεπίγραφα δημοκρατικά κόμματα, πίσω από τα οποία κρύβονται αυταρχικοί πολιτικοί με βαθιά αντιδημοκρατικές πεποιθήσεις, κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν επιτρέπεται να τους αφήσουμε να προωθήσουν την αντιδημοκρατική κι αντιλαϊκή τους αντζέντα, με πρόσχημα την κατανοητή λαϊκή δυσφορία. Για αυτό θεωρώ ως πρόταγμα των εκλογών της Κυριακής την συμμετοχή των πολιτών σε αυτή. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο ισχυρότερη γίνεται η δημοκρατία κι η λαϊκή κυριαρχία. Γι’ αυτό σας καλώ να συμμετάσχετε μαζικά σε αυτές τος κρίσιμες για τη χώρα μας και την ευρωπαϊκή ενοποίηση εκλογές, ότι κι αν ψηφίζετε. Είτε επιλέγετε το κόμμα μου, τη ΝΔ είτε κάποιο άλλο κόμμα, προτιμήστε την παραλία την Κυριακή, αφού πρώτα προσέλθετε στην κάλπη και ρίξετε το ψηφοδέλτιο, που επιλέγετε. Με συνείδηση του ιερού χαρακτήρα της ψήφου σας και της μείζονος σημασίας της. Η αποχή δεν είναι επιλογή!

Facebook Comments