«Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Με αυτή τη φράση χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προσδιορίσει το κατ’ αυτόν μήνυμα που επέλεξαν να στείλουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές, «προσγειώνοντας» τη ΝΔ σε ποσοστά κάτω του 30%.

Το ερώτημα της επόμενης μέρας για το κυβερνητικό επιτελείο είναι πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη αυτή. Το πρώτο που θα γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο θα είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει, παράλληλα, και άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσει με τη σειρά του το μήνυμα ότι άκουσε τους πολίτες. Μια από αυτές τις επιλογές στο τραπέζι είναι ο ανασχηματισμός, ίσως νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες αποφάσεις εντός του καλοκαιριού.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να προοικονομήσει τον χρόνο των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι, αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments