Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ψύχραιμος στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη επίσημη συζήτηση για τα αποτελέσματα αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο έγινε σαφές πως πρέπει να αναλυθεί σοβαρά γιατί περίπου 1 εκ. πολίτες δεν ψήφισαν ΝΔ φέτος εν σχέσει με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, προκειμένου η συζήτηση κυρίως στην αντιπολίτευση να μην ενταθεί, αναφορικά με τις επιδόσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται αύριο, Τρίτη, να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει απαντήσεις για τα εκλογικά συμπεράσματα.

Ο ανασχηματισμός
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, δεν άνοιξε κάποια συζήτηση με τους συνεργάτες τους για ανασχηματισμό, κάτι το οποίο άλλωστε δεν αναμενόταν να γίνει με δεδομένο το διευρυμένο της σύνθεσης. Προφανώς τις επόμενες ώρες και μέρες θα σταθμίσει τις επιλογές του, με βάση την πολιτική ανάλυση που θα γίνει.

Ο ανασχηματισμός ίσως έρθει νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες αποφάσεις εντός του καλοκαιριού. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι τι έκτασης θα είναι μια τέτοια παρέμβαση και αν θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Μέγαρο Μαξίμου που έχει μείνει με ένα μάλλον «μεταβατικό» σχήμα, μετά την έξοδο των κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου προ μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φανατικός των ανασχηματισμών και αποφεύγει τις δομικές παρεμβάσεις στο σχήμα. Μένει να φανεί, αν θα εμμείνει σε αυτή τη λογική και τώρα.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να προοικονομήσει τον χρόνο των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι, αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει. Ακόμα και αν χρειάζεται ανασχεδιασμός στρατηγικών προτεραιοτήτων, πέρα από απλές αντικαταστάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρισκόταν αύριο το πρωί στην Ιορδανία, ένα ταξίδι που ακύρωσε, ενώ το Σαββατοκύριακο έχει υποχρεώσεις στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. Ένα ορόσημο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι το εκκρεμές υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής που έχει μείνει από τον Μάιο.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments