Μισό λεπτό, γιατί εδώ θα τρελαθούμε τελείως. Ο Μητσοτάκης στραπατσαρίστηκε διότι υιοθέτησε την woke ατζέντα; Η οποία καταστροφική ατζέντα εξαντλείται στο εξής ένα θέμα, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Δίχως μάλιστα δυνατότητα υιοθεσίας τέκνου;  Πάει η ακρίβεια ή η δύσκολη καθημερινότητα και ξαναγυρίσαμε στον γάμο;

Ας καθαρίσουμε λίγο το μυαλό μας και ας δούμε την μεγάλη εικόνα, πριν αρχίσουμε να παράγουμε θεωρίες. Ο Μητσοτάκης έχει ένα σκληρό 28%, που προέκυψε δίχως την ύπαρξη πραγματικών διλημμάτων. Στα αριστερά του έχει δυο κόμματα που μοιράζονται άλλο ένα 28%, ενώ το ΚΚΕ δεν μετέχει καν στο πολιτικό παιχνίδι. Στα δεξιά του έχει τρία με τέσσερα κόμματα που συγκεντρώνουν σχεδόν ένα 20%. Τι συνάγουμε απ’ αυτή την εικόνα, παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί σε σύγκριση με πέρυσι;

Ότι ο Μητσοτάκης είναι πρώτος και κυρίαρχος, διότι συνεχίζει να κατέχει το κέντρο. Στα αριστερά του και στα δεξιά του μαζεύεται αρκετός κόσμος, αλλά με ανύπαρκτες πιθανότητες πολιτικής ενοποίησης των δύο αυτών χώρων υπό την στέγη ενός σχήματος με έναν ηγέτη.

Η εύκολη συμβουλή προς τον Κυριάκο είναι «στρίψε δεξιά διότι είναι οι δεξιοί που σε εγκατέλειψαν». Είναι προφανές ότι πολλοί δεξιοί εγκατέλειψαν την ΝΔ, αλλά δεν πήγαν στην αποχή. Πήγαν στα ακροδεξιά γκρουπούσκουλα. Αυτοί δεν θα ξαναψηφίσουν ΝΔ όσο υπάρχει Μητσοτάκης, ενδεχομένως να μην ξαναψηφίσουν ΝΔ με οποιονδήποτε αρχηγό. Αυτοί που απείχαν είναι οι μεταρρυθμιστές και οι κεντρώοι. Οι οποίοι έχουν πολλές πιθανότητες να ξαναγυρίσουν αν δουν μια σοβαρή πολιτική να ακολουθείται και αν τεθούν σοβαρά διλήμματα διακυβέρνησης που δεν επιτρέπουν πολιτικούς χαριεντισμούς.

Aν αποδιωχτούν οι μετριοπαθείς του κεντρώου ή μεσαίου χώρου, τότε ο Μητσοτάκης θα χάσει την δεσπόζουσα θέση του στην κορυφή του πολιτικού σκηνικού, αλλά και την επιρροή του στον μόνο χώρο που φέρνει εκλογικές πλειοψηφίες και εξουσία.

Facebook Comments