Σε μία ακόμη κίνηση-ματ προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο, στέλνοντας  ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές, καθώς σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα 7,935 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια, μειώνοντας ακόμη πιο «επιθετικά» το χρέος και ενισχύοντας την βιωσιμότητά του.

Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.), καθώς και δάνεια ύψους 20,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τα οποία και η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, πριν τη λήξη τους, το 2022. Εκτός του ότι αυτή η κίνηση αποτελεί από μόνη της σημαντικό μήνυμα προς τους επενδυτές, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η πρόωρη πληρωμή αποτελεί ακόμη πιο ισχυρό σήμα, καθώς επισφραγίζει ότι η Ελλάδα είναι πλέον μία απόλυτα «κανονική» χώρα.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τη  περασμένη εβδομάδα πως φέτος η Ελλάδα θα πληρώσει πρόωρα τρεις δόσεις των διμερών αυτών δανείων (GLF), οι οποίες αφορούν τα έτη 2026, 2027 και 2028. Είναι η τρίτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF το 2023 και το 2022. Η τριπλή αυτή αποπληρωμή έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το Plan A του ΟΔΔΗΧ κινείται όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τη στιγμή που οι αγορές μπήκαν σε μία νέα φάση αναταραχής και μεταβλητότητας έπειτα από τις πολιτικές συνέπειες των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η Ελλάδα στέλνει έτσι ένα ισχυρό σήμα ομαλοποίησης και προόδου, μακριά από τα χρόνια της κρίσης και της αβεβαιότητας.

Πριν ήταν η Ιταλία τώρα είναι η Γαλλία που έχει πάρει τα σκήπτρα του κινδύνου για την ευρωζώνης με αναλυτές να εκτιμούν μάλιστα πως δεν θα ήταν απίθανο να δούμε σύντομα τα ελληνικά ομόλογα να «ισοφαρίζουν» σε απόδοση αυτά της Γαλλίας. Η Wood το περασμένο φθινόπωρο είχε προβλέψει πως αυτό θα συμβεί το 2024, χωρίς φυσικά να γνωρίζει την έκβαση των ευρωεκλογών. Τώρα συνεχίζει να εκτιμά πως τα ομόλογα σε Ελλάδα και Γαλλία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ωστόσο αυτό θα συμβεί λόγω της ανόδου των αποδόσεων της Γαλλίας προς τα επίπεδα της Ελλάδας, και όχι λόγω της πτώσης των αποδόσεων της Ελλάδας προς αυτές της Γαλλίας που εκτιμούσε τότε.

Το spread των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας έχει αυξηθεί πάνω από τις 80 μονάδες βάσης, και στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, με τα γαλλικά ομόλογα να έχουν πλέον υψηλότερη απόδοση από τα πορτογαλικά, στο 3,17% έναντι 3,1%, ενώ απέχουν μόλις 17 μ.β από τα ισπανικά και 47 μ.β από τα ελληνικά. Η Capital Economics εκτιμά πως εάν το κόμμα της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επικείμενες εκλογές, το spread θα εκτιναχθεί πάνω από τις 100 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο το οποίο και θα αποτελέσει τη νέα «κανονικότητα» για την Γαλλία. Αν και δεν είναι σαφές πόσο ριζοσπαστικό (ή απερίσκεπτο) θα είναι το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης στη δημοσιονομική πολιτική στην πράξη, ωστόσο οι κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά της Γαλλίας έχουν σαφώς αυξηθεί, όπως τονίζει. Και ακόμη και μια πιο μετριοπαθής κυβερνητική πολιτική από το κόμμα αυτό θα ήταν σίγουρα λιγότερο προσεκτική δημοσιονομικά από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Εκτός από το μήνυμα στις αγορές, η Ελλάδα με τις αποπληρωμές εξοικονομεί περίπου 300 εκατ. ευρώ σε τόκους για το διάστημα 2026-2028, ενώ βελτιώνει παράλληλα και το προφίλ του χρέους. Η κάθε δόση των GLF είναι της τάξης των 2,645 δισ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε πως η φετινή δόση μαζί με αυτή του 2025 έχουν ήδη προπληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα διμερή δάνεια έχουν διάρκεια έως το 2041 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών συν 50 μονάδες βάσης. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το επιτόκιο είναι στο πολύ ακριβό 4,239% καθώς το Euribor 3μήνου να διαμορφώνεται σήμερα στο 3,739%. Έπειτα από τις πληρωμές και πρόωρες πληρωμές των προηγούμενων ετών, το υπόλοιπο των διμερών διαμορφώνεται στα 39,54 δισ. ευρώ, ενώ μετά την τριπλή προεξόφληση θα υποχωρήσουν στα 31,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποπληρωμή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκαλείται να γίνει νωρίτερα εάν ολοκληρωθούν οι σχετικές «γραφειοκρατικές» διαδικασίες από πλευράς ευρωζώνης.

Το πολύ σημαντικό και, φυσικά, διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες αποπληρωμές είναι το πώς θα γίνουν. Αυτή τη φορά θα γίνουν με χρήση του «σκληρού μαξιλαριού» (το γνωστό cash buffer) των 15,697 δισ. ευρώ το οποίο και είναι μέρος των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στα 36,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 5 δισ. ευρώ της τριπλής αποπληρωμής  θα πληρωθούν από το cash buffer και τα υπόλοιπα 2,95 δισ. ευρώ από τα «ελευθέρα» ταμειακά διαθέσιμα. Όλα δείχνουν πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας άνοιξε τον δρόμο για να δοθεί το «πράσινο φως» από τον ESM για τη χρήση του «σκληρού μαξιλαριού», το οποίο «δημιουργήθηκε» το 2018 και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έως τώρα καθώς είχε δοθεί ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση ανάγκης μετά την έξοδό της από τα μνημόνια.

Η συμφωνία με τον ESM είναι το ποσό των 15,697 δισ. ευρώ να διατεθεί ισόποσα σε ορίζοντα τριών ετών για τη μείωση του χρέους, ξεκινώντας από φέτος με την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων του GLF, μια κίνηση που θα επαναληφθεί και τα επόμενα δύο έτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τις αγορές είναι η σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο καθαρό χρέος της χώρας (το ονομαστικό χρέος μείον τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει το κράτος), στο οποίο και οίκοι αξιολόγησης δίνουν αυξανόμενη σημασία. «Το καθαρό χρέος μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής, και πιθανότατα θα υποχωρήσει περαιτέρω φέτος», όπως τόνισε  ο πρωθυπουργός στο Bloomberg. Σημειώνεται πως το 2023 το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα 323,071 δισ. ευρώ από 325,273 δισ. ευρώ το 2022 και τον Μάρτιο του 2024 διαμορφώθηκε στα 320,387 δισ. ευρώ, δηλαδή η μείωσή του φτάνει στα 5 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ. 

Facebook Comments