Το πιο προβληματικό στην ιστορία με τον Απόστολο Λύτρα δεν είναι ο ίδιος. Ούτε καν η απόπειρά του να επιρρίψει την ευθύνη για τις πράξεις του σε δήθεν ψυχολογικά του προβλήματα. Οριακά ούτε η επαγγελματική του ενασχόληση με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών.

Είναι η στάση του ίδιου του θύματος. Δικηγόρος και μάλιστα νομική σύμβουλος στη Στέγη για κακοποιημένες γυναίκες, καταρτισμένη, έμπειρη σε τέτοιες υποθέσεις. Μια γυναίκα φαινομενικά δυνατή και κυρίαρχη. Φαινομενικά. Μια γυναίκα που πνιγόταν κυριολεκτικά στο αίμα της ενώ τη ξυλοκοπούσε αλλά δεν ήθελε ούτε να του υποβάλει μήνυση, επέμενε στο νοσοκομείο ότι έπεσε από τις σκάλες. Μέχρι που ο γιατρός διαπίστωσε πώς προήλθαν τα τραύματά της, τη ρώτησε κι εκείνη έγνεψε ότι όντως τα τραύματά της είναι από τον σύζυγό της. Ευτυχώς ο γιατρός ως από μηχανής θεός έκανε το καθήκον του με το παραπάνω εφαρμόζοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο και καταγγέλοντας τον δράστη χωρίς να λογαριάζει ότι είναι κορυφαίος ποινικολόγος.

Αυτή η γυναίκα, λοιπόν, που ξέρει τον νόμο σαν την παλάμη του χεριού της, αυτή η γυναίκα που χειρίζεται καθημερινά υποθέσεις έμφυλης βίας, αυτή η γυναίκα που προέτρεπε τις πελάτισσές της να καταγγείλουν τους δυνάστες τους, αυτή η γυναίκα μονάχα έγνεψε όταν ρωτήθηκε για τη βάναυση κακοποίησή της. Αφού ακόμη κι αυτή η γυναίκα δεν τα κατάφερε, πόσο φοβισμένη άραγε είναι κάθε γυναίκα κι ιδίως οι γυναίκες που δε διαθέτουν καν τη δυνατότητα να βιοπορισθούν ή/και δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ενώ πιθανώς έχουν ένα τοξικό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον;

Σημειωτέον ότι η πρώην σύζυγός του -που επίσης του είχε κάνει μήνυση για ενδοοικογενειακή βία το 2017-, η αδερφή του -επίσης νομικός και δικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις κακοποιημένων γυναικών- και οι κόρες του από τον προηγούμενο γάμο έσπευσαν σύσσωμες να σταθούν στο πλευρό του κατ’ ομολογίαν δράστη.

Facebook Comments