Στα… ψιλά πέρασε μία από τις πολύ αρνητικές ειδήσεις για την Ελλάδα και που αφορά την πολυπόθητη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ή μάλλον δημοσιεύτηκε λανθασμένα.

Είδαμε τίτλους ότι «η S&P DJI βάζει στον προθάλαμο της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών». Ωστόσο αυτό δεν είναι η αλήθεια, ούτε η μισή. Ο σωστός τίτλος είναι «η S&P DJI καθυστερεί κι άλλο την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών». Δεν έβαλε τώρα το Χ.Α στον προθάλαμο, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Το είχε από το 2023 εκεί, με «στόχο» να το αναβαθμίσει φέτος. Και αποφάσισε μην το κάνει.

Η MSCI τον Ιούνιο δεν έβαλε την Ελλάδα σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση όπως αναμενόταν ευρέως από παράγοντες της αγοράς. Στη σχετική ανακοίνωση για την Ετήσια Επισκόπηση Ταξινόμησης Αγορών για το 2024, ο MSCI δεν έκανε μάλιστα καμία αναφορά στην Ελλάδα. Ο MSCI έχει επισημάνει πως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια που χρειάζονται για την αναβάθμιση καθώς θέλει να δει πρόοδο στο θέμα δανεισμού τίτλων και ανοικτών πωλήσεων, καθώς και στο θέμα της εκκαθάρισης και διακανονισμού. Όπως σημείωσε άλλωστε, οι πιθανές αναταξινομήσεις απαιτούν να έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα ζητήματα, να έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι μεταρρυθμίσεις και οι συμμετέχοντες στην αγορά να έχουν αρκετό χρόνο για να αξιολογήσουν διεξοδικά την αποτελεσματικότητα των αλλαγών.

Με την «ευκαιρία» του MSCI να έχει χαθεί, τα βλέμματα της αγοράς είχαν στραφεί στην ετυμηγορία του S&P Dow Jones Indices o οποίος έχει θέσει από τον Ιούλιο του 2023 την Ελλάδα στον προθάλαμο για αναβάθμιση, ενώ ελπίδες υπήρχαν (και ίσως υπάρχουν) για τον Σεπτέμβριο όπου θα έχουμε την αντίστοιχη ετήσια ανασκόπηση της ταξινόμησης χωρών του οίκου FTSE.

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν ο S&P DJI ανακοίνωσε πως αναβάλει ουσιαστικά την απόφασή του και παίρνει… παράταση, αφού έθεσε το Χ.Α εκ νέου σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση του 2025.

Ο διεθνής οίκος επισήμανε πως θα διατηρήσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης αλλά για το 2025, ενώ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και τη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως τόνισε η S&P DJI σε προηγούμενη ανακοίνωση, η Ελλάδα αντιμετώπισε οικονομική στασιμότητα και κρίση χρέους τα τελευταία 13 χρόνια που ανάγκασε τη χώρα να εισέλθει σε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, το τελευταίο από τα οποία έληξε το 2018. Αν και η ελληνική αγορά μετοχών συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές όσον αφορά την πρόοδο στις πρακτικές της αγοράς, όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν γενικά γίνει θετικοί πρόσφατα και η οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια σταθερής ανάπτυξης

Ωστόσο, όπως τόνισε, αρκετές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προβλέπονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κομισιόν, με στόχο την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων της Ελλάδας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Αύγουστο του 2026. Συνεπώς, θα επανεκτιμήσει την κατάσταση της ελληνικής αγοράς, και πιθανώς να εξετάσει την αλλαγή της κατάταξής της, το 2025.

Το μεγάλο θέμα είναι πως τον Ιούνιο του 2023 όταν και έθεσε αρχικά την Ελλάδα σε watch list για αναβάθμιση, ακόμη δεν είχε έλθει η επενδυτική βαθμίδα. Πλέον, με τέσσερις από τους πέντε οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ να έχουν δώσει το ορόσημο αυτό, θεωρούνταν ένα «σίγουρο» στοίχημα ότι ο οίκος θα έπαιρνε την απόφαση και θα αναβαθμίσει φέτος την ελληνική αγορά στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

Προς μεγάλη έκπληξη πολλών, ο S&P δεν το έκανε, θεωρώντας προφανώς πως ακόμη το Χ.Α δεν είναι έτοιμο να πάρει τη σφραγίδα της ανεπτυγμένης αγοράς και να αλλάξει πίστα. Αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθησης καθώς είναι από τους λιγότερο σημαντικούς οίκους, με τον MSCI να θεωρείται αυτός τον οποίο παρακολουθούν οι περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές διεθνώς (το 70% των funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI)

Επόμενος σταθμός και μοναδική ελπίδα για φέτος είναι ο FTSE Russell. Για τον οίκο Ελλάδα αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται ως “Advanced Emerging” οικονομία, έχοντας υποβαθμιστεί το 2016. Βλέποντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί ο FTSE Russell από την Ελλάδα για να αναβαθμιστεί, η χώρα τα πληροί ήδη όλα. Για τη μετάβαση στις αναπτυγμένες αγορές, υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια επενδυσιμότητας που απαιτούνται: i) τουλάχιστον πέντε μετοχές να πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στην κατηγορία μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ii) το βάρος του δείκτη FTSE Developed της χώρας να είναι τουλάχιστον 5 μονάδες βάσης και iii) η συνολική επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση της αγοράς να είναι πάνω από 28,2 δισ. δολ.

Το ζήτημα της αναβάθμισης είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, με την ΕΧΑΕ να έχει δηλώσει επισήμως πως, σύμφωνα με την εκτίμησή της, εντός του 2024 τουλάχιστον ένας μεγάλος πάροχος θα εντάξει το Χρηματιστήριο σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση, και εάν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, στους 18-24 μήνες που θα ακολουθήσουν θα ανακοινωθεί και η επίσημη μετάταξή του στην ανεπτυγμένες αγορές.

Εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές είχαν υπογραμμίσει τη σημασία της αναβάθμισης αυτής για τις προοπτικές του Χ.Α με πολλούς να την αποκαλούν το μεγάλο καταλύτη.

Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που… έπεσαν να φάνε την JP Morgan όταν πριν μερικούς μήνες (Μάρτιο) είχε βγάλει ένα ριπόρτ σύμφωνα με το οποίο «η αναβάθμιση της Ελλάδας στις ώριμες αγορές, εκτός από εξαιρετικά απίθανη, θα είναι ένας ισχυρός αρνητικός καταλύτης που θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα».

Το… χαστούκι συνεπώς που έδωσε ο S&P αποτελεί σίγουρα λόγο προβληματισμού για την ελληνική αγορά. Δυστυχώς ένας ισχυρός καταλύτης χάθηκε και σίγουρα αυτό θα κάνει «θόρυβο» στη συνέχεια…

Facebook Comments