«Αν τα μετρήσουμε δεν είναι και τόσα πολλά. Απλώς η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη, δηλαδή πολλαπλασιάζει αυτό… το… τέτοιο…» απάντησε (χαμο)γελώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης ερωτώμενος για τα ολοένα και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας παρά την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Υπήρξε ιδιαίτερα απαξιωτικός ως προς το θέμα με την πολύ καλή συνάδελφο Μαρία Αναστασοπούλου -που στην πρώτη της εκπομπή ανέδειξε την κακοποίηση ενός σκύλου από την ιδιοκτήτη του και τη χειροδικία εις βάρος των εθελοντριών που εντέλει το διέσωσαν- να του επισημαίνει ότι το περιστατικό είναι περιστατικό και τυχαίνει μόνο κάποια από τα περιστατικά να τα βλέπουμε.

Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης επέλεξε να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες μη δυνάμενος να κρύψει παράλληλα την αδιαφορία του. Εκτός αυτού όμως έδειξε και την άγνοια του, δυνητικά επικίνδυνη άγνοια. Γιατί δε νοείται εν έτει 2024 να είσαι υπουργός Δικαιοσύνης και να μη γνωρίζεις τον κύκλο της βίας και τη συσχέτιση μεταξύ κακοποίησης ζώων και ανθρώπων.

Κατ’ αρχάς, μόνο το 2023 έγιναν 10.754 καταγγελίες και σχηματίστηκαν 2.435 δικογραφίες. Οι μέρες του χρόνου είναι 365 και είμαστε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Και να σημειώσουμε εδώ ότι μιλάμε για μη ανθρώπινα ζώα που τα ίδια είναι εκ προοιμίου αδύνατο να καταγγείλουν ή να γνωστοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κακοποίησή τους, δεν θα έχουν ποτέ στη διάθεσή τους «panic button» ή τηλέφωνο για να πουν στο 100 ότι αυτός εδώ με βασάνισε, ούτε θα κάτσουν νυχθημερόν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εξιχνιάσουν τα πραγματικά αιτία του θανάτου τους. Παράλληλα να υπενθυμίσουμε στον κ. Φλωρίδη ότι οι καταγγελίες αυξάνονται ραγδαία την τουριστική περίοδο για προφανείς λόγους.

Κατά δεύτερον, όταν έχουμε έρευνες και ειδικούς οι οποίοι δε χτυπάνε απλά καμπανάκια αλλά κρούουν κώδωνες κινδύνου για τη συσχέτιση μεταξύ ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης των ζώων είναι επικίνδυνο ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης να αδιαφορεί τοσο εμφατικά. Αλλά μπορεί και τις γυναικοκτονίες που είναι 80 εντός τετραετίας να μην τις βρίσκει τόσες πολλές, να είναι απλώς η δύναμη της εικόνας έξω από το αιματοβαμμένο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων…

Εξάλλου και οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία ετησίως είναι περίπου τόσες όσες και οι καταγγελίες για την κακοποίηση των ζώων, οπότε ίσως τις μετράει στο γραφείο του ο κ. Φλωρίδης και δεν του φαίνονται επαρκώς πολλές. Στο σεμινάριο για δικαστές και εισαγγελείς που διοργάνωσε το Zero Stray Pawject με κορυφαίους ομιλητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απεδείχθη ότι ένας κακοποιητής σε βάρος των ζώων έχει πιθανότητες να τελέσει εγκλήματα και σε βάρος των ανθρώπων και περισσότερο από το 40% όσων κακοποιούν ζώα είναι βίαιοι εγκληματίες.

Κ. Φλωρίδη καλό είναι να μάθετε για αρχή αριθμητική, για το τι είναι πολύ και λίγο. Μετά ίσως να κατανοήσετε και τι είναι επικίνδυνο και ότι οι διαστάσεις είναι πολλές, όχι μονάχα μία. Και ίσως να είστε λιγότερο απαξιωτικός με την κακοποίηση ατόμων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας λεκτικά αλλά στη χώρα μας αποτυπώνεται στα μάτια τους το μαρτύριο που περνάνε καθημερινά, κι οι αριθμοί των δικογραφιών το επιβεβαιώνουν, αν και εξαιρετικά συνοπτικά και λιτά.




 

Facebook Comments