Αλλάζει ο “χάρτης” των τιμολογίων ρεύματος από το 2025, καθώς καταργείται το πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που καθιέρωσε τα ειδικά πράσινα τιμολόγια στα οποία ανήκει και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

1η προσαρμογή: Προς το τέλος του χρόνου, θα αλλάξουν τα… ρολόγια του νυχτερινού το οποίο θα πάψει να είναι νυχτερινό και θα γίνει μεσημβρινό και σαββατοκυριακάτικο. Το μόνο που μένει είναι να ανακοινωθούν οι τελικές ώρες εφαρμογής αλλά και οι τιμές του ρεύματος για τις συγκεκριμένες ώρες οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι πιο δελεαστικές από τις ισχύουσες του νυχτερινού.

2η προσαρμογή: Από τις αρχές του 2025, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι υποχρεωμένες να έχουν “πράσινο” τιμολόγιο. Μπορεί να μείνει αλλά προαιρετικά. Είναι λοιπόν πιθανό από το νέο έτος να χρειαστεί ακόμη ένας γύρος μελέτης των χρωματιστών τιμολογίων ώστε να επιλεγεί αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες.

3η προσαρμογή: Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια. Αυτά είναι “δυναμικά” και στηρίζονται στο ότι θα υπάρχει έξυπνος μετρητής. Η αρχή θα γίνει με τις επιχειρήσεις μέσα στο 2025 και θα ακολουθήσουν τα νοικοκυριά, αρκετά αργότερα.

4η προσαρμογή: Στο μέτωπο της ατομικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών, άλλαξαν όλα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε ένα καινούργιο πλαίσιο αποζημίωσης των νοικοκυριών που βάζουν φωτοβολταϊκά. Η κιλοβατώρα δεν “αποθηκεύεται” πλέον στο δίκτυο για να καταναλωθεί όποτε θέλει το νοικοκυριό. Αποζημιώνεται με την τιμή που έχει το ρεύμα την ώρα που παράγεται (δηλαδή χαμηλά) και το ποσό μειώνει τον λογαριασμό του ρεύματος. Αυτό περιορίζει την απόδοση του φωτοβολταϊκού και το νοικοκυριό θα πρέπει να αποφασίσει αν συμφέρει η επένδυση με τα νέα δεδομένα. Η απόδοση βελτιώνεται αν υπάρχει μπαταρία αλλά αυτό ανεβάζει το κόστος. Μια ακόμη εξίσωση για αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά και τον χώρο.

5η προσαρμογή: Ο εξηλεκτρισμός των νοικοκυριών παραμένει το μεγάλο ζητούμενο γι’ αυτό θα έχουμε ακόμη έναν γύρο επιδοτήσεων το επόμενο διάστημα. Αυτή τη φορά θα επιδοτηθεί η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας ώστε να αντικατασταθεί κατά κύριο λόγο ο καυστήρας του πετρελαίου. H επιδότηση που μπορεί να φτάνει και στο 50-60% είναι η λύση για να γίνει η αντλία θερμότητας πιο… ελκυστική καθώς με τις ισχύουσες τιμές και του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται συγκριτικά με το φυσικό αέριο τουλάχιστον δεν είναι σημαντική. Στον εξηλεκτρισμό, δεν βοηθούν ούτε οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου που παραμένουν χαμηλότερες από πέρυσι παρά την κρίση στην Μέση Ανατολή.

Facebook Comments