1.
Δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι σημαντικά με το νέο προϋπολογισμό. Οι εξελίξεις θα κυλήσουν, εκτός κάποιου έκτακτου γεγονότος, μονότονα και κουραστικά: η πλειοψηφία των Ελλήνων θα συνεχίσει την προσπάθεια να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της και να επιβιώσει σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες. Οι λίγοι, ολιγάρχες και άνθρωποι γύρω από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο προφανώς θα συνεχίσουν να ζουν σε ανώτερα επίπεδα.
Δεν υπάρχει οικονομική ισορροπία ούτε δημοσιονομική υπευθυνότητα με παραγωγή 2,5% πρωτογενών πλεονασμάτων, υψηλότερα από το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ 2,3% και έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 7,5% (το οποίο έλλειμμα ολόκληρη την περίοδο 2020-2024) της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι υψηλότατο!!!).
Η αλήθεια των πηγών για τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να φανεί με το εξής απλό τρόπο: ΕΝΦΙΑ [Μνημονιακός νόμος. Ο φόρος θεσπίστηκε το 2013 (ν.4223/2013 ΦΕΚ Α΄287/31.12.2013) Κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου. Δηλαδή ΝΔ –ΠΑΣΟΚ ] παράγει 2,3 δις ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής ΦΠΑ ανήλθε στο 24% κατ’ αρχάς με επιβολή μνημονιακού νόμου (1/6/2016, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Σήμερα ο μέσος κανονικός συντελεστής ΦΠΑ της ΕΕ είναι στο 21%, πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον ελάχιστο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ που απαιτείται από τον κανονισμό της ΕΕ. Οι τρεις παραπάνω μονάδες του συντελεστή ΦΠΑ δίνουν, περίπου 600 με 650 εκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθούν τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ και τα παραπάνω έσοδα του ΦΠΑ ανέρχονται σε περίπου 3 δις ευρώ!!! Αν αφαιρεθούν από το εκτιμώμενο πρωτογενές πλεόνασμα των 6 δις ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ γίνεται αντιληπτό τι παράγει η πολιτική της κυβέρνησης. Γίνεται αντιληπτό πόσο μειώνονται τα έσοδα αν ο συντελεστής ΦΠΑ κινηθεί (μικρύνει) προς τον ελάχιστο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ που απαιτείται από τον κανονισμό της ΕΕ (15,0%).
2.
Εκτιμάται ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας για το 2024 θα ανέλθει στο 2,2%, ωθούμενη αποκλειστικά από την εγχώρια ζήτηση, ενώ οι καθαρές εξαγωγές επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα η συμβολή της εγχώριας ζήτησης στη μεγέθυνση του ΑΕΠ ανέρχεται το 2024 σε 2,5%. Η συνολική κατανάλωση συμβάλει με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ( η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,65 και η δημόσια κατά 0,85%) και ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Κεφαλαίου κατά 1,0%. Οι καθαρές εξαγωγές συμβάλουν αρνητικά κατά – 1,4%. Σύνολο ρυθμού μεγέθυνσης ΑΕΠ 2,1%.
Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αναφέρεται μόνο στις εξαγωγές (και αυτές χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών) χωρίς να αναφέρεται και στις εισαγωγές που η συμβολή τους είναι πάντα αρνητική στη μεγέθυνση του ΑΕΠ , η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλά-σωστά- για καθαρές εξαγωγές δηλαδή για την αλγεβρική διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών η οποία συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ οι καθαρές εξαγωγές το 2024 θα έχουν αρνητική συμμετοχή στο σχηματισμό του ΑΕΠ κατά -1,4%. Η ουσία είναι ότι το επιχείρημα της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών ότι οι εξαγωγές καθοδηγούν τη μεγέθυνση του ΑΕΠ δεν ισχύει!!!!
3.
Το 2025 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα είναι 2,3%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ είναι πάλι η εγχώρια ζήτηση που θα προσφέρει 2,7% στη μεγέθυνση (συνολική κατανάλωση 1,6% ΑΣΠΚ 1,1%), ενώ οι καθαρές εξαγωγές θα συμμετέχουν για ακόμη μια φορά αρνητικά στη μεγέθυνση κατά – 0,4%.!!!
Η ιδιωτική κατανάλωση πάλι θα δώσει τον τόνο υποστηριζόμενη από τις αυξήσεις των αμοιβών εργασίας και τον τουρισμό, αλλά ο ρυθμός θα είναι μικρότερος 1.6% από το προηγούμενο έτος 1,7%. Επίσης η δημόσια κατανάλωση θα μείνει στάσιμη 0% , από 0,4% το 2024.
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, καθώς η εφαρμογή του RRP (ΤΑΑ) μετατοπίζεται όλο και περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις προς τις επενδύσεις και οι συνθήκες χρηματοδότησης βελτιώνονται. Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να αυξηθεί από 13,15 δισ. ευρώ το 2024 σε 14,1 δισ. ευρώ το 2025, πλέον των πόρων του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ. Παραθέτουμε τον ακόλουθο Πίνακα από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2025 όπου παρατίθεται η διαχρονική εξέλιξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Είναι εμφανής η συνεισφορά των πόρων του ΤΑΑ από την περίοδο 2022- 2025. Συγκεκριμένα: 25,0%, 18,65%, 25,1%, 34,75% αντίστοιχα ανά έτος. Συνεπώς προκύπτουν τα εξής: πρώτον, η αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ προκύπτει από τους πόρους του ΤΑΑ το οποίο, ως γνωστό, τελειώνει το 2026! Δεύτερον παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα το συγχρηματοδοτούμενο τμήμα παραμένει ουσιαστικά σταθερό αν δεν μειώνεται την ίδια περίοδο!! Οι εθνικοί πόροι που διατίθενται εξακολουθούν να είναι ένα πολύ χαμηλό ποσοστό του συνόλου του ΠΔΕ.
Όμως ίσως το σημαντικότερο είναι ότι οι δημόσιες επενδύσεις συνεισφέρουν περίπου το 35% στο σύνολο του ΑΣΠΚ κάτι που προφανώς δημιουργεί σκεπτικισμό για τη δημιουργία βραχυχρόνιων ανισορροπιών αλλά πρωτίστως για μακροχρόνιες ανισορροπίες που μπορούν να επιφέρουν προβλήματα δύσκολα αντιμετωπίσιμα.
Η αύξηση των εισαγωγών προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή, δεδομένου του υψηλού εισαγωγικού περιεχομένου των επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Παραρτήματος της Έκθεσης για τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της ΕΕ, η εξέλιξη του Ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος, είναι η ακόλουθη :
Πίνακας
Οι αρνητικές εξελίξεις προφανώς οφείλονται στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική διότι παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας τα ελλείμματα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά και θα συνεχίσουν να είναι υψηλά και το 2025 σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ για τον απλό λόγο θα συνεχίσουν να αυξάνουν οι εισαγωγές δεδομένου μεγάλο μέρος των πόρων του ΤΑΑ για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση της οικονομίας εκρέουν προς τις χώρες παραγωγούς αυτών των κεφαλαιουχικών και τεχνολογικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το εισαγωγικό περιεχόμενο στην ελληνική βιομηχανία υπερβαίνει το 30-35%.
Χειρότερες είναι οι εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της χώρας που δείχνουν τη διαφορά σε σχέση με την ΕΕ-27, (Δες Πίνακα που ακολουθεί):
4.
Η αναπτυξιακή αποτελμάτωση της οικονομίας φαίνεται και από δυό ακόμα δείκτες. Η φτωχότερη χώρα συνήθως εξάγει ανθρώπινο δυναμικό. Και μάλιστα το πιο δυναμικό. Και αυτό συμβαίνει συνεχώς και αδιαλείπτως για 20 περίπου χρόνια. Και μαζί φεύγουν, από την κρίση και μετά, και οι μετανάστες που στήριξαν την οικονομία στην τελευταία αναλαμπή της. Τέλος οι πολλαπλασιαστές έχουν αποδυναμωθεί. Η ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια δαπάνησε 60 δις στην πανδημία, πήρε 35 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, 25 δις ΕΣΠΑ και 27 δις ΚΑΠ μέχρι το 2027. Με τόση τεράστια ροή πόρων η ανάπτυξη είναι ασθενική, περίπου 2,0% με 2,3%, και προβλέπεται, χωρίς αυτούς, σχεδόν να μηδενιστεί στην επόμενη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι οι πολλαπλασιαστές της ροής πόρων έχουν πέσει κάτω από τη μονάδα, ότι ρίχνοντας πόρους στην οικονομία, όχι μόνο δεν προκαλείτε δεύτερος ή τρίτος κύκλος ιδιωτικών επενδύσεων, όπως προβλέπει η οικονομική θεωρία, αλλά χρειαζόμαστε 3-4 ευρώ εξωτερικούς πόρους για να προκύψει 1 ευρώ εγχώρια ανάπτυξη.
5.
Το όριο δαπανών για δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν το 2025 από το σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ, ανέρχεται σε 4.900 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την ένταξη στον σχεδιασμό του Ταμείου νέων έργων καθώς και για την ολοκλήρωση έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα με τίτλο «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας». Το πρόγραμμα σχετίζεται με δράσεις οι οποίες υλοποιούνται από νομικές οντότητες που προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πρόκειται: (α) για επενδύσεις υποδομής με συγκεκριμένα ενεργειακά κριτήρια για την κατασκευή νέων κτηρίων, συστημάτων που συνδυάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σύστημα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών ή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς και (β) για επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.
Ποιες είναι αυτές οι «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας», που έχουν εγκριθεί: η επένδυση της Metlen για εξόρυξη Βωξίτη, Γαλλίου και παραγωγή Αλουμίνας, της Intertrade για παραγωγή χαρτιού, και δύο υπερπολυτελών ξενοδοχείων!!!!
Facebook Comments