Γιατί η παραίτηση Τριαντόπουλου δεν οδηγεί σε άμεσο ανασχηματισμό

Η προαναγγελία της παραίτησης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, μετά τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του «μπαζώματος» στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη.
Ήταν ευρέως αναμενόμενο πως, υπό το βάρος των νέων εξελίξεων, θα αποχωρούσε, καθώς κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ένας πολιτικός που τελεί υπό έλεγχο δεν μπορεί να διατηρεί κυβερνητική θέση. Άλλωστε, η παραμονή του θα αποτελούσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση.
Ο κ. Τριαντόπουλος, πάντως, στην αναλυτική του δήλωση διευκρίνισε πως η αποχώρησή του δεν υποδηλώνει διαφωνία με την κυβέρνηση. Αντίθετα, απορρίπτει κατηγορηματικά το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Υποστηρίζει ότι η παρουσία του στο σημείο του δυστυχήματος δεν συνδέεται με καμία επιχείρηση συγκάλυψης, αντιθέτως, η κυβέρνηση λειτούργησε θεσμικά και με διαφάνεια.
Η απόφαση της παραίτησής του ελήφθη σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είχε προετοιμάσει το έδαφος για αυτήν την εξέλιξη. Ο ίδιος, πριν εκλεγεί βουλευτής το 2023, είχε διατελέσει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση του μηχανισμού πρώτης αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές.
Προς το παρόν, η θέση του κ. Τριαντόπουλου θα παραμείνει κενή, χωρίς να δρομολογείται άμεσα κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζει πιθανές δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και το ενδεχόμενο επαναφοράς του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη στελέχωση της Προανακριτικής Επιτροπής, με υποψήφιους για την προεδρία τον Γιώργο Γεωργαντά ή τη Σέβη Βολουδάκη, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή νομικών βουλευτών που είχαν λάβει μέρος στην Εξεταστική Επιτροπή.
Γιώργος Ευγενίδης
Facebook Comments