Νέα μέθοδος αντικαθιστά τη μεταμόσχευση κερατοειδούς σε ασθενείς με κερατόκωνο – Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα

Μια νέα, καινοτόμος μέθοδος που αντικαθιστά τη μεταμόσχευση κερατοειδούς εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη θεραπεία του προχωρημένου κερατόκωνου.
Η τοποθέτηση του ενδοστρωματικού εμφυτεύματος Xenia πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, σε δύο ασθενείς, έναν άνδρα και μία γυναίκα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της οφθαλμοπάθειας.
Η διαδικασία εφαρμογής του εμφυτεύματος Xenia έχει το πλεονέκτημα της τοπικής αναισθησίας και δεν απαιτεί νοσηλεία. Επιπλέον, η τομή που πραγματοποιείται για την τοποθέτησή του δεν χρειάζεται ράμματα, επιταχύνοντας την επούλωση του κερατοειδούς και ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία των ασθενών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, οφθαλμίατρο-χειρουργό Μίλτο Μπαλίδη, η παραγωγή των ενδοστρωματικών εμφυτευμάτων είναι ακόμα περιορισμένη και προς το παρόν προορίζονται για ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο (σταδίου 3 και 4), οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Ωστόσο, στόχος είναι η ευρύτερη χρήση τους και σε πιο πρώιμα στάδια της πάθησης στο άμεσο μέλλον.
Το εμφύτευμα Xenia είναι ένας κυκλικός δίσκος από διασυνδεδεμένο κολλαγόνο, με πάχος 40 μm και διάμετρο 8 mm. Τοποθετείται σε ειδικά διαμορφωμένη “τσέπη” εντός του κερατοειδούς, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας femtosecond laser, διασφαλίζοντας ακριβείς διαστάσεις και βάθος. Ο πρωταρχικός του ρόλος είναι η ενίσχυση της βιομηχανικής σταθερότητας του κερατοειδούς και η διατήρηση της φυσικής του αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, συμβάλλει στη διαμόρφωση της πρόσθιας και οπίσθιας καμπυλότητας του κερατοειδούς, βελτιώνοντας σημαντικά την οπτική οξύτητα του ασθενούς.
Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόστηκε στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, ένα από τα ελάχιστα εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εξοπλισμό.
Ο κερατόκωνος είναι μια προοδευτική ασθένεια του κερατοειδούς που επηρεάζει κυρίως νεαρούς ενήλικες και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια όρασης. Στα αρχικά του στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να διορθώνονται με γυαλιά ή φακούς επαφής. Ωστόσο, καθώς η πάθηση εξελίσσεται, η όραση επιδεινώνεται σημαντικά, καθιστώντας απαραίτητη τη μεταμόσχευση κερατοειδούς. Με τη νέα μέθοδο, όμως, η ανάγκη για κερατοπλαστική μπορεί να μειωθεί σημαντικά, δίνοντας στους ασθενείς μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση.
Facebook Comments