Πόσο «αντέχει» η bull market στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι προοπτικές του Μαρτίου

Μετά τις εννέα σερί ανοδικές εβδομάδες που προηγήθηκαν, την τρίτη φορά σε βάθος 25ετίας που συμβαίνει κάτι παρόμοιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών διόρθωσε, χάνοντας τις προηγούμενες ημέρες το απροσπέλαστο για 14 ολόκληρα χρόνια επίπεδο των 1.600 μονάδων το οποίο διέσπασε στις 13 Φεβρουαρίου.
Το μεγάλο ερώτημα συνεπώς είναι εάν το ράλι έκανε τον κύκλο του ή το Χ.Α απλά κάνει μία στάση για να χωνέψει τα νέα υψηλά έπειτα από την σχεδόν αδιάκοπη άνοδο η οποία, μαζί με πολλές από τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, το είχε ανεβάσει στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς από τις αρχές του έτους, με την Wall Street να έχει μείνει αρκετά πίσω και να φλερτάρει με τις απώλειες.
Αν και την τελευταία εβδομάδα η επιφυλακτικότητα επέστρεψε με κινήσεις ρευστοποιήσεων σε αρκετά blue chips, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι τα ράλι που έχει σημειώσει το Χ.Α το τελευταίο δίμηνο είναι εντυπωσιακό, καθώς αγγίζει το 9%. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές η ταχύτητα της ανόδου και οι τα γρήγορα κέρδη στα χαρτοφυλάκια ήταν λογικό να πυροδοτήσουν ένα γύρο τοπικής διόρθωσης, ωστόσο η διαχειριστική τακτική επιλεκτικών κινήσεων ενδεχομένως να περιορίσει ωστόσο το βάθος των διορθώσεων.
Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες, δόθηκε μία σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης από την Goldman Sachs. Αν και προς το παρόν τηρεί στάση market-weight στις ελληνικές μετοχές στο περιβάλλον των Αναδυόμενων Αγορών, εκτιμώντας πως ο Γενικός Δείκτης, σε ορίζοντα 12μήνου, θα κινείται στις 1.475 μονάδες, δηλαδή περίπου 8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο υπογραμμίζει πως έχουν μπροστά τους έναν πιθανό πολύ ισχυρό καταλύτη ο οποίος θα οδηγήσει σε σημαντικό ράλι, «ακυρώνοντας» ουσιαστικά αυτό το βασικό της σενάριο.
Κατά την Goldman, ο πιο σημαντικός αντίκτυπος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία θα ήταν η πτωτική πίεση που θα ασκηθεί στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου. Και εντός του περιβάλλοντος των Αναδυόμενων Αγορών, οι μετοχές στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Τουρκία θα μπορούσαν να είναι οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από το πιο φθηνό φυσικό αέριο καθώς παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία σε αλλαγές στις τιμές του, όπως σημείωσε. Μάλιστα, οι κλάδοι που θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση όχι μόνο σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής αγοράς, αλλά και σε σχέση με τις Αναδυόμενες Αγορές συνολικά εκτιμά πως θα είναι οι ελληνικές εισηγμένες στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι το διεθνές κλίμα και τα αποτελέσματα των εισηγμένων τα οποία θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται έως τα τέλη Απριλίου είναι αυτά που θα καθορίσουν τον βηματισμό του Χ.Α βραχυπρόθεσμα. Ένα εξαιρετικό νέο και σημαντικός παράγοντας στήριξης και προσέλκυσης των επενδυτών στο Χ.Α είναι τα υψηλά μερίσματα που διανέμουν οι εισηγμένες από τα κέρδη της χρήσης 2024
Όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, τα μερίσματα οδεύουν προς ιστορικό ρεκόρ, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εισηγμένων τα οποία περιέχουν και τις συστημικές τράπεζες που έχουν μπει πλέον στο «παιχνίδι» της διανομής, και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ και μάλιστα με σχετική ευκολία. Σημειώνεται πως στην προηγούμενη χρήση (2023) είχαν διαμορφωθεί στα 4,2 δισ. ευρώ ενώ εάν φέτος ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ θα είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007 που αποτέλεσε και επίπεδο ρεκόρ (5,42 δισ. ευρώ) – και τότε μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, υπήρχαν πολύ περισσότερες εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. Η μέση μερισματική απόδοση επομένως θα ξεπεράσει φέτος το 5%, τη στιγμή που τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων (για ένα έτος) είναι στο 1,65% και των εντόκων γραμματίων είναι λίγο ψηλότερα από το 2%.
Όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, αφήνοντας πλέον πίσω της τα θετικά εποχιακά φαινόμενα, όπως το Santa Claus ράλι και το January Effect, η Λεωφόρος Αθηνών μπαίνει πια ημερολογιακά στην άνοιξη, η οποία -χρηματιστηριακά μιλώντας- πιθανότατα δεν θα είναι το ίδιο «ανθισμένη». Στη συνέχεια της σχεδόν ασταμάτητης ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη οι επενδυτές, κατά τον κ. Στεριώτη, οφείλουν να είναι έτοιμοι για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, να επιδείξουν υπομονή για στερεότερα επίπεδα εισόδου και -λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας των τιμών- να αναμένουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική ψυχολογία.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, διαγραμματικά, η μεγάλη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική, τονίζει ο αναλυτής, και θα χρειαστούν «εξόφθαλμες» διασπάσεις στηρίξεων ώστε να γίνει κάτι ανατρεπτικό. Άλλωστε τα εταιρικά θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την «κινούμενη άμμο» σε ζητήματα διεθνούς καταναλωτικής εμπιστοσύνης, επιτοκιακών πολιτικών και δασμολογικών εντάσεων, τα οποία ήδη «βαραίνουν» τους ξένους μετοχικούς δείκτες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το Χ.Α, σημειώνει.
Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, εκτιμά ότι η αφομοίωση των νέων επιπέδων του Γενικού Δείκτη είναι σημαντική. Κλειδί στο τρέχον χρηματιστηριακό περιβάλλον είναι, όπως σημειώνει, η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες παραμένοντας -με βάση την πλειοψηφία των αναλυτών- σε discount έναντι των όμορων ευρωπαϊκών, καλούνται να συνεχίσουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους εν μέσω πτώσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ίδιας επεκτατικής πιστωτικής πολιτικής και πιθανών μεταβολών στα έσοδά τους από προμήθειες.
Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Securities, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει χάσει την επαφή του με τα υψηλά 14 ετών, παρά τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Σημείο αναφοράς για το Χ.Α είναι η επόμενη αντίσταση στις 1.650 μονάδες ενώ στον αντίποδα, η περιοχή των 1.550 επί του παρόντος παραμένει το βασικό επίπεδο στήριξης της αγοράς.
Η συμπλήρωση εννέα συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν κατά 50% σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους, δημιούργησε προϋποθέσεις για καταγραφή μέρους των υψηλών βραχυπρόθεσμων κερδών από τους διεθνείς κυρίως επενδυτές, όπως σημειώνει και ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Πάντως κατά τον αναλυτή, υπάρχουν πολλές θετικές ειδήσεις που μπορούν να στηρίξουν την πορεία του Χ.Α το επόμενο διάστημα. Τα αποτελέσματα χρήσης 2024 των συστημικών τραπεζών επιβεβαιώνουν το ευοίωνο των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου για το 2025 και τα επόμενα έτη, όπως τονίζει. Ταυτόχρονα, αξιοσημείωτη είναι η αυξημένη συμμετοχή ελληνικών τίτλων στους δείκτες μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Russell, ενώ Chevron και Helleniq Energy σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τους υδρογονάνθρακες του Ιουνίου προεξοφλώντας την υψηλή ζήτηση των επομένων ετών.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, όπως επισημαίνει, ότι οι ιστορικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις που σημειώνονται διεθνώς είναι δυνατό να προκαλέσουν αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, άρα και στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου οι διεθνείς επενδυτές συμμετέχουν με το 60% των ημερήσιων συναλλαγών στο ξεκίνημα του 2025.
Facebook Comments