Game changer για την Ευρώπη το νέο whatever it takes για την άμυνα

Η τεκτονική αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας, μία χώρα η οποία στο παρελθόν ήταν ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της λιτότητας και τώρα θα γίνει ο… big spender της Ευρώπης, βάζει και πάλι την Ευρωζώνη στο «κάδρο» της ανάπτυξης και των επενδύσεων, καθώς εκτιμάται πως αυτή η δημοσιονομική στροφή θα αποτελέσει game changer για την οικονομία της περιοχής η οποία έχει μείνει σημαντικά πίσω.
Το γερμανικό σχέδιο για την άμυνα και τις υποδομές, με τη δημιουργία ειδικού fund ύψους 500 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μεταρρύθμιση του φρένου του χρέους, χαρακτηρίζεται από πολλούς οικονομολόγους ως το δεύτερο «whatever it takes» της Ευρώπης.
Με αφορμή το νέο σχέδιο, η Goldman Sachs αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Γερμανίας, αναμένοντας τώρα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,2% στο 0,2% το 2025 από μηδενική ανάπτυξη πριν, κατά 0,5% και στο 1,5% το 2026 και κατά 0,6% και στο 2% το 2027.
Η Bank of America περιέγραψε τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση της Γερμανίας ως «game changer», εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει το 1,5% έως 2% ετησίως μέχρι το 2027 – έναντι σχεδόν μηδενικής τροχιάς που προέβλεπε πριν. Η ευρύτερη ζώνη του ευρώ αναμένεται επίσης να ωφεληθεί, με δευτερογενείς επιπτώσεις που αυξάνουν το ΑΕΠ κατά 0,8% το 2025, 1,3% το 2026 και 1,6% το 2027.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας, αυξάνοντας τις δαπάνες για την άμυνα και άλλους τομείς, δίνοντας στην περιοχή ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση.
Το σχέδιο της Κομισιόν για ένα νέο μέσο που θα παρέχει στα κράτη μέλη δάνεια ύψους έως 150 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση της άμυνας και για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες επιτρέποντας στις χώρες της ΕΕ να δαπανήσουν έως και 650 δισ. ευρώ χωρίς δημοσιονομικές κυρώσεις, εκτιμάται πως επίσης θα ενισχύσει την ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ κάνει ξεκάθαρα πιο ελκυστική πλέον την Ευρώπη ως επενδυτικό προορισμό.
Οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει έντονα ότι η ατζέντα του Τραμπ για μείωση των φόρων και χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος θα υποστήριζε τις μετοχές των ΗΠΑ με παρόμοιο τρόπο με την πρώτη του θητεία, ενώ θα έδινε σημαντική ώθηση στο δολάριο. Ωστόσο, από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, οι δασμολογικές πολιτικές του έχουν κλονίσει την αγορά, έχουν επιδεινώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και έχουν εγείρει φόβους ότι η δεύτερη θητεία του μπορεί να μην είναι τόσο φιλική προς την αγορά όσο αναμενόταν. Ο αμερικάνικος δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες 3% από τις αρχές του έτους, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή αγορά έχει σημειώσει ράλι κοντά στο 12%.
Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι οι δασμοί μπορεί να φέρουν βραχυπρόθεσμο «πόνο» στις ΗΠΑ, αλλά τελικά θα αναζωογονήσουν τη μεταποίηση και θα τονώσουν την ανάπτυξη. Οι επενδυτές, ωστόσο, ανησυχούν ότι η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική πίεση στις μετοχές και θα πιέσει την οικονομία.
Ήδη, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν αποδυνάμωση. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχουν στρέψει τα κεφάλαιά τους στην Ευρώπη για να διαφοροποιηθούν μακριά από την αγορά των ΗΠΑ. Κατά τη Citi, τα σχέδια αμυντικών δαπανών οδηγούν σε επιπλέον 2-2,5% αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) των ευρωπαϊκών εταιρειών ετησίως μέχρι το 2029.
Εκτός από τις ευρωπαϊκές μετοχές, μεγάλος ωφελημένος από την ενίσχυση της οικονομίας λόγω των αμυντικών δαπανών είναι και το ευρώ. Το κοινό νόμισμα άγγιξε υψηλό σχεδόν πέντε και βρέθηκε στο 1,08 έναντι του δολαρίου, οδηγώντας τους διεθνείς οίκους να… ξαναγράψουν τις προβλέψεις τους.
Τα hedge funds πλέον ποντάρουν ότι το ευρώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 1,20 δολάρια σε έξι μήνες, ενώ προηγουμένως στοιχημάτιζαν στην αποδυνάμωσή του κάτω από τα 0,95 δολάρια.
Τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Mitsubishi UFJ έχουν εγκαταλείψει τις προβλέψεις ότι ένα ευρώ θα αγοράσει ένα δολάριο φέτος, οι οποίες είχαν τροφοδοτηθεί από τις προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα πλήξουν την Ευρώπη με εμπορικούς δασμούς και ότι το χάσμα επιτοκίων μεταξύ των δύο θα διευρυνόταν.
Η Deutsche Bank δήλωσε ότι είναι πλέον «θετική» για το ευρώ, ενώ ήταν «αρνητική» μόλις πριν μία περίπου εβδομάδα. Η ροή ειδήσεων είναι αρκετά σημαντική ώστε τώρα να την οδηγήσει σε μία καθαρή bullish άποψη για το ευρώ έναντι του δολαρίου, όπως εξήγησε. «Πλέον ανησυχούμε έντονα σχετικά με την απώλεια του στάτους του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο. Οι απόψεις μας βέβαια εξαρτηθούν από την πορεία της πολιτικής των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, ωστόσο προς το παρόν, ανοίγουμε long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με στόχο το 1,10», όπως σημείωσε.
«Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το παιχνίδι στη Γερμανία και την ΕΕ μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις ήδη αισιόδοξες προβλέψεις μας για το ευρώ, προβλέποντας πλέον πως φέτος θα φτάσει στο 1,15 έναντι του δολαρίου (από 1,10 πριν), και το 2026 θα κινηθεί στο 1,20», σημείωσε η Bank of America.
Facebook Comments