Οι κωλοτούμπες του Τραμπ, η σύγχυση των επενδυτών και οι προοπτικές του Χ.Α

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται οι αγορές όσον αφορά τα… καμώματα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τελικά αν αυτά που λέει και ανακοινώνει τα εννοεί, αν απλά θέλει να προκαλεί «ντόρο» και μετά να το…ξανασκέφτεται και αν οι δασμοί δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διαπραγματευτικό εργαλείο του Αμερικανού προέδρου.
Προς το παρόν δείχνουν να έχουν ηρεμήσει από τις απειλές του, ωστόσο όπως σημείωσε και η Capital Economics, «ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι 100% αναξιόπιστος»…
Με το προσωρινό «πάγωμα» των δασμών να μην σημαίνει και την ακύρωσή τους, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το δασμολογικό σχέδιο του Τραμπ θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, θα οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα για τους Αμερικανούς ενώ θα περιορίσει την οικονομική παραγωγή και θα αυξήσει τους φόρους για τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ. Παράλληλα επισημαίνουν πως οι δασμοί, εάν τελικά προχωρήσουν, θα μπορούσαν να ρίξουν τον Καναδά και το Μεξικό σε ύφεση, ασκώντας πίεση στα νομίσματα και τον πληθωρισμό των δύο χωρών, και να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε «στασιμοπληθωρισμό» – υψηλό πληθωρισμό, στάσιμη οικονομική ανάπτυξη και αυξημένη ανεργία.
Η Deutsche Bank σημείωσε πως οι δασμοί θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο σοκ στην παγκόσμια εμπορική πολιτική από την κατάρρευση του νομισματικού συστήματος Bretton Woods, ενώ αν εφαρμοστούν τελικά στο Μεξικό καθώς και τον Καναδά, βλέπει άμεση ύφεση στις δύο οικονομίες και ευρύ αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο ονομαστικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1% εάν οι δασμοί διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά την Ευρώπη, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank και της Goldman Sachs υπολογίζουν πλήγμα 0,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στην Ε.Ε, ενώ η Citigroup εκτιμά ότι το «χτύπημα» θα είναι της τάξης του 0,3%.
Κατά τους αναλυτές, η «αναστολή» των δασμών σε Καναδά Μεξικό δείχνει ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν σημαίνει ότι στο τέλος δεν θα αποφασίσει να τους επιβάλλει. «Το όπλο των δασμών παραμένει γεμάτο», επισημαίνουν. Αυτό ισχύει και για άλλες χώρες και περιοχές. Οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι η αβεβαιότητα θα παραμείνει υψηλή, γεγονός που κάθε άλλο παρά θα ηρεμήσει τα νερά των αγορών.
Οι αναλυτές συνεχίζουν πάντως να εκτιμούν πως το Χ.Α έχει ισχυρές προοπτικές φέτος, ωστόσο επισημαίνουν και τον κίνδυνο από τους εξωτερικούς κραδασμούς.
Ειδικότερα, η Axia Research σημείωσε πως η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει σαφώς υποτιμημένη, παρά την αυξανόμενη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, τις αυξανόμενες μερισματικές αποδόσεις και τις ισχυρές μακροπρόθεσμες προοπτικές. Είναι σημαντικό, όπως τονίζει, ότι δεν αναμένονται μεγάλα γεγονότα που θα απορροφήσουν ρευστότητα από το σύστημα, όπως συνέβη πέρυσι.
Η αναβάθμιση του ΧΑ στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών εισηγμένων, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους επενδυτές, με μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες, να εξετάσουν την ελληνική αγορά, τόνισε ο οίκος.
Βέβαια, όπως ανέφερε, η χαμηλή ρευστότητα παραμένει ουσιαστικό εμπόδιο για την ελληνική αγορά καθώς υπάρχουν ονόματα που δημιουργούν ενδιαφέρον, αλλά η ρηχότητα της αγοράς απαγορεύει στους επενδυτές να αναλάβουν δράση, δεδομένου του χρόνου και της προσπάθειας που χρειάζεται για την είσοδο και έξοδο από αυτές τις μετοχές. Πιθανές εταιρικές ενέργειες (στον μη χρηματοοικονομικό χώρο) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ρευστότητας παρέχοντας ευκαιρίες στους επενδυτές να δράσουν, όπως εκτίμησε.
Τέλος, η Axia αναγνωρίζει τον κίνδυνο διόρθωσης στις διεθνείς αγορές και τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην εγχώρια αγορά, όπως έχει δείξει το παρελθόν. Οι σχετικά υποτονικές επιδόσεις έναντι άλλων αγορών το 2024, οι ελκυστικές αποτιμήσεις και οι ανθεκτικές μακροοικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ελαφρυντικοί παράγοντες πάντως, έναντι της ευρύτερης αστάθειας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Axia επισήμανε τις κορυφαίες της επιλογές για το 2025 που είναι οι εξής: Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Metlen. Παράλληλα αναφέρει και τρεις μετοχές που θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν, τις Motor Oil, Aegean και Τράπεζα Πειραιώς.
Φυσιολογικές έως και καλοδεχούμενες χαρακτηρίζει τις τάσεις κατοχύρωσης κερδών στις αρχές του Φλεβάρη σε μια ελληνική αγορά που βρίσκεται σε υψηλά 14 ετών, ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών. Πλέον όλα δείχνουν ότι το Trump trade παίρνει άγρια τροπή, με τον πλανητάρχη να δίνει καθημερινά… σόου και πολλούς επενδυτές να άγονται και να φέρονται με βάση τα tweets, τις διαψεύσεις, τις επιβεβαιώσεις και τις… κωλοτούμπες, όπως τονίζει.
Σε ένα τέτοιο χρηματιστηριακό περιβάλλον -ειδικά σε “ρηχές” κεφαλαιαγορές– συστήνεται τόσο η διατήρηση ψυχραιμίας στις ενδοημερήσιες αναμπουμπούλες που οφείλονται σε δασμολογικές και γεωπολιτικές ειδήσεις, όσο και η αξιοποίηση των διορθώσεων για την ενίσχυση αγοραστικών θέσεων σε θεμελιωδώς αξιόλογες εταιρίες η αποτίμηση των οποίων δεν πρέπει να συγχέεται με το αν ο Τραμπ έχει κέφια ή όχι, τονίζει ο αναλυτής. Ασφαλώς για τους επενδυτές υπάρχει και η λύση της “αποχής” εάν το στομάχι τους δεν αντέχει τις έντονες, ανεξέλεγκτες συγκινήσεις.
Πάντως, κατά τον κ. Στεριώτη, οι νέες εισαγωγές στο ταμπλό, οι φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και τα δυνατά εταιρικά θεμελιώδη συντηρούν το καλό επενδυτικό κλίμα στο Χ.Α και αυξάνουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον “μικρότερων” κωδικών. «Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εξαγορές και επεκτάσεις εταιριών υψηλής ρευστότητας σε εγχώριους δυναμικούς κλάδους, οι οποίοι ακόμη αποτιμώνται σε discount, δίχως όμως αυτό να συνεπάγεται ότι το discount θα κλείσει άμεσα ή μόνον λόγω υπερ-αντίδρασης των ξένων στην πτώση», προσθέτει ο αναλυτής.
Είναι φανερό ότι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές θα αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα μέχρις ότου σταθεροποιηθούν τα δεδομένα στο νέο και αχαρτογράφητο διεθνές περιβάλλον, όπως σημειώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, εκπλήρωσε το January effect κατά τον πρώτο μήνα του έτους με τις τράπεζες μάλιστα να υπεραποδίδουν (+ 10%), την S&P να αποδίδει επενδυτική βαθμίδα στη Eurobank και την Εθνική και την HSBC να αναπροσαρμόζει τις τιμές στόχους όλων των συστημικών τραπεζών, τονίζει ο αναλυτής,
Ωστόσο, όπως προσθέτει, όταν το 60% των συναλλαγών γίνεται από επενδυτές εξωτερικού είναι δυσχερής η αυτονόμηση του Χ.Α από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις των διεθνών αγορών.
Όμως, τα θεμελιώδη τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των εταιρειών της είναι τόσο ισχυρά που δικαιολογούν τελικά μια πορεία «μοναχικού ταύρου» που πετυχαίνει να ξεπεράσει την βραχυχρόνια υποτιμητική κερδοσκοπία που θα διαψεύδει τους εμπνευστές της, ιδιαίτερα στο βαθμό που η πολιτική σταθερότητα δεν διαταραχθεί στο επόμενο διάστημα.
Η έλευση του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί το πρώτο «τεστ με την πραγματικότητα» καθώς από τις 13 Φεβρουαρίου εκκινεί η διαδικασία των πρώτων ανακοινώσεων με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.
Επικαιροποιημένα επιχειρηματικά πλάνα για την επόμενη τριετία και μερίσματα θα μπουν στο επίκεντρο και θα κριθεί αν οι διψήφιες αποδόσεις στο ταμπλό από την αρχή του έτους αποτελούν ένα μικρό μέρος από το ισχυρό ανοδικό περιθώριο το οποίο θεμελιωδώς δικαιολογούν οι ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον οι επενδυτές κινούνται και στην λογική των μερισματικών αποδόσεων αφού πλέον η ωρίμανση των σχετικών διανομών απέχει λίγους μήνες γεγονός που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσες τις ήδη ελκυστικές αποδόσεις πολλών δεικτοβαρών μετοχών του Χ.Α.
Τεχνικά, κατά τον αναλυτή, ο έλεγχος της αγοράς από τους αισιόδοξους δεν φαίνεται να έχει χαθεί, τα κλεισίματα τιμών αποσβένουν ενδοσυνεδριακές βυθίσεις ενώ ο τζίρος σε φάσεις τοπικών διορθώσεων έχει φθίνουσα πορεία. Οι αντοχές του Γενικού Δείκτη, όπως τονίζει ο αναλυτής, έχουν να κάνουν και με την εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που ισορροπούν την τελική εικόνα αλλά και με την διάχυση του ενδιαφέροντος στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση που παρουσίαζε σημαντική υστέρηση στην προηγούμενη φάση της ανόδου.
«Συμπερασματικά, θα αναμέναμε την συνέχιση του ανοδικού κύματος καθώς οι τεχνικοί δείκτες δεν δίνουν σήμα αλλαγής κατεύθυνσης», επισημαίνει.
Facebook Comments