Η απόφαση του πρώην υπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει την άμεση παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, χωρίς την παρέμβαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, αποτελεί μια νομικά πρωτοφανή κίνηση που αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό γύρω από την υπόθεση των Τεμπών.

Αυτή η εξέλιξη εγείρει σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση της πολιτικής ευθύνης, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τις στρατηγικές που ακολουθούνται από τις πολιτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τριαντόπουλος είχε έρθει σε συνεννόηση με το κυβερνητικό επιτελείο πριν προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση. Η πρωτοβουλία του τον φέρνει απευθείας αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του και ζητά να κριθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, παρακάμπτοντας την προδικασία της Βουλής.

Αύριο στις 12:00 αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα ψηφίσει επί του αιτήματος του πρώην υπουργού. Αν η πλειοψηφία αποδεχθεί το αίτημά του, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για τελική απόφαση.

Σε περίπτωση θετικής ψήφου και από την Ολομέλεια, η αρμοδιότητα θα μεταβιβαστεί στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Συμβούλιο θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες διερεύνησης της υπόθεσης, αν και δεν μπορεί να αναβαθμίσει τις κατηγορίες ή να διευρύνει το κατηγορητήριο, παρά μόνο εφόσον ζητήσει τη σχετική έγκριση από τη Βουλή.

Στην επιστολή του προς τα μέλη της Προανακριτικής, ο κ. Τριαντόπουλος υποστηρίζει ότι η διαδικασία της Επιτροπής θα ήταν προκατειλημμένη και θα συνοδευόταν από πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες θα τον ακολουθούσαν για το υπόλοιπο της ζωής του. Με αυτό το επιχείρημα ζητά να εξεταστεί απευθείας από τον φυσικό του δικαστή, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η κίνηση αυτή εκτιμάται ως πλήγμα για την αντιπολίτευση. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η στάση του κ. Τριαντόπουλου αφαιρεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη διαδικασία της Προανακριτικής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη σχηματίσει καταδικαστικό πόρισμα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμπλέξει την πολιτική σφαίρα στη δικαστική διαδικασία, παραβλέποντας τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι αυτή η ενέργεια αποδυναμώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές προεκτάσεις, η κίνηση αυτή δημιουργεί ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, με στόχο τη μείωση της εμπλοκής της Βουλής στις υποθέσεις υπουργικών αδικημάτων. Αν προκύψουν περαιτέρω στοιχεία για την υπόθεση των Τεμπών, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για άλλα πολιτικά πρόσωπα στο μέλλον.

Συνολικά, η πρωτοβουλία του κ. Τριαντόπουλου ενδέχεται να αλλάξει τη δυναμική των πολιτικών και δικαστικών διαδικασιών στην Ελλάδα. Είτε πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει τη διαφάνεια είτε για μια στρατηγική αποφυγής πολιτικών πιέσεων, το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση των Τεμπών παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων, με άγνωστη ακόμη έκβαση.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments