Για να φτιάξετε αγκιναροκεφτέδες με σκορδαλιά φιστικιού Φθιώτιδας, ξεκινήστε καθαρίζοντας και βράζοντας φρέσκες αγκινάρες μέχρι να μαλακώσουν.

Ψιλοκόψτε τις καρδιές τους και αναμείξτε τις με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, δυόσμο, άνηθο, λίγο αλεύρι, ψίχα ψωμιού και αυγό ώστε να δημιουργηθεί ένας σφιχτός, αρωματικός χυλός.

Πλάστε μικρούς κεφτέδες και τηγανίστε τους σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν τραγανοί και χρυσαφένιοι.

Για τη σκορδαλιά, χτυπήστε στο μπλέντερ φρέσκο σκόρδο, φιστίκια Φθιώτιδας, ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, ελαιόλαδο, ξύδι και λίγο αλάτι, μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη, πικάντικη πάστα.

Σερβίρετε τους αγκιναροκεφτέδες ζεστούς, συνοδευόμενους με την ιδιαίτερη σκορδαλιά φιστικιού, που απογειώνει τη γεύση τους με τοπικό χαρακτήρα και gourmet ένταση.

Υλικά για 4 άτομα

Για τους αγκιναροκεφτέδες:

4 αγκινάρες φρέσκιες 3 αβγά 1/2 κ.γ. ανθός αλατιού 1/8 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο 80 γρ. κεφαλογραβιέρα 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ξύσμα από ένα λεμόνι 4 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός 5 κρεμμυδάκια φρέσκα 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 4 κ.σ. χοντροσπασμένο κελυφωτό φιστίκι 1/2 λίτρο ελαιόλαδο (για τηγάνισμα)

Για τη σκορδαλιά:

1 κούπα κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας 1 φέτα ψωμί 2 σκελίδες σκόρδο 3 κ.σ. ξίδι 80 ml ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι 1 κ.σ. νερό

Facebook Comments