Θεμελιώδης Πρόβλεψη: Ουδέτερη

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο καλύτερος μήνας για τον Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker = USDollar) σε ένα έτος. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μεταβλητότητα στο δείκτη την περασμένη εβδομάδα καθώς οι traders «μέτρησαν» το νόμισμα σε σχέση με την τρέχουσα διάθεση για αποδόσεις και το συμπεριέλαβαν στο κάδρο της τελικής μείωσης της επεκτατικής πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Fed.

Όπως και το σύνολο του επενδυτικού συναισθήματος, έτσι και το δολάριο έλαβε θεμελιώδη υποστήριξη. Αυτή την εβδομάδα και μπαίνοντας στο νέο μήνα, είτε θα διαψευστούν οι προσδοκίες ολοκλήρωσης του QE3 που οδήγησαν στο ράλι του δολαρίου είτε θα μειωθεί το κυνήγι των αποδόσεων που ενίσχυσε τον S&P 500.

Τα μέτρα στήριξης και η κερδοσκοπική φιλοδοξία διαπλέκονται. Το κυνήγι της απόδοσης καθοδηγήθηκε από την ικανότητα του προγράμματος στήριξης να επιδεινώσει τη μεταβλητότητα- τη στιγμή που ο κερδοσκοπικός φόβος ενισχύθηκε λόγω του γεγονότος ότι οι αποδόσεις έχουν μειωθεί από την ίδια προσπάθεια. Από όλες τις απόψεις, αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος δημιουργίας μιας «φούσκας»- που πολλοί πιστεύουν ότι βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Αν και ήταν μόλις πριν μερικές ημέρες όταν ο ρυθμός υποχώρησης των αγορών από τα «φουσκωμένα» επίπεδα είναι ακόμα νωπός για πολλούς επενδυτές. Στην περίπτωση μιας πραγματικής αποστροφής ρίσκου, η τυφλή αναζήτηση αποδόσεων χωρίς εκτίμηση του ρίσκου θα μετατραπεί σε τυφλό φόβο. Η επακόλουθη απομόχλευση θα οδηγήσει τους επενδυτές μακριά από τα assets που είναι πιθανότερο να υποστούν κεφαλαιακές ρευστοποιήσεις είτε επειδή είναι πιο ακριβά είτε επειδή δεν έχουν μεγάλη ρευστότητα.

Ωστόσο, μια γενικότερη αποστροφή ρίσκου αποτελεί το ιδανικό σενάριο για το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η πιθανότητα μιας ευρύτερης στροφής της αγοράς σε μια τόσο επίμονη ανοδική τάση όπως αυτή που σημειώθηκε στον S&P 500 θα πρέπει να θεωρηθεί σχετικά χαμηλή, ακόμα και μετά τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής.

Το δολάριο, ακόμα και μετά την πορεία του προς πολυετή υψηλά επίπεδα το Μάιο, θα συνεχίσει να βρίσκει σημαντική ζήτηση στην περίπτωση μιας ραγδαίας πτώσης της κεφαλαιαγοράς. Όσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος, τόσο καλύτερα για την προοπτική του δολαρίου. Όσο ο ρυθμός απομόχλευσης των assets ρίσκου ενισχύεται, τόσο στενεύει ο χρόνος για να αναζητήσουμε εκείνη την αγορά/asset που βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία ρίσκου/απόδοσης. Ο πανικός παραβλέπει την αργή αναζήτηση απόδοσης και οδηγεί τα κεφάλαια στο asset με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, ασφάλεια και σταθερότητα. Αυτά είναι το δολάριο, τα treasuries και οι χρηματαγορές.

Σε ακραίες αποστροφές ρίσκου, το δολάριο θα ενισχυθεί έναντι όλων των ανταγωνιστών του εκτός του ιαπωνικού γεν. Δεδομένων των μεγάλων προγραμμάτων στήριξης στην Ιαπωνία και της ραγδαίας υποτίμησης του νομίσματος, ο επαναπατρισμός και η αναζήτηση της ασφάλειας μπορεί να οδηγήσουν εξίσου σε μια πτώση στο USDJPY λόγω του υψηλότερου επιπέδου στροφής προς ασφαλή καταφύγια.

Επιπλέον, μια υποχώρηση του ρίσκου μπορεί να βρει το δολάριο να κερδίζει σημαντικό έδαφος έναντι άλλων νομισμάτων. Χωρίς την επικράτηση πανικού για ενίσχυση της ανάγκης για ρευστότητα, οι επενδυτές μπορεί να αναζητήσουν ανταγωνιστικές αποδόσεις μεταξύ των ασφαλών καταφυγίων ανά τον κόσμο ( επιλέγοντας για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα της Αυστραλίας αντί των αμερικανικών Treasuries).

Όπως συμβαίνει, ο πιο πιθανός αποφασιστικός παράγοντας για το συναίσθημα είναι η παροχή οικονομικής στήριξης. Μείωσε το ρίσκο, ενθάρρυνε την κερδοσκοπία και γέμισε το κενό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο market price και στο market value. Συνεπώς, είναι εύκολο να φανταστούμε ότι η αγορά θα ανταποκριθεί στην πεποίθηση ότι απλώς θα τελειώσει. Φυσικά, δεν θα πρόκειται για ένα απότομο τέλος- και κατά πάσα πιθανότητα μια σοβαρή πτώση της αγοράς θα ενθαρρύνει πρόσθετα μέτρα στήριξης από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, η κερδοσκοπική διάθεση ανέβασαν τα market values σε επίπεδα που αντανακλούν την προσδοκία μιας απροσδιόριστης στήριξης. Έτσι, ακόμα και η συζήτηση γύρω από την ολοκλήρωση του QE3 της Fed «κουβαλά» το βάρος της αγοράς.

Αν η ολοκλήρωση του QE κερδίζει έδαφος στις τάξεις των κερδοσκόπων, η συνεπαγόμενη αποστροφή ρίσκου και οι μέτριες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα οδηγήσουν σε ένα ισχυρό δολάριο. Επομένως, η πιθανότητα μείωσης του προγράμματος των $85 δισ./μήνα τον Ιούνιο είναι πολύ χαμηλή δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed μεταθέτουν το βάρος σε νέες ενδείξεις βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων. Ακόμα και ο Σεπτέμβρης δεν είναι πιθανός μήνας.

Επομένως, αν οι traders αγνοήσουν τον απομακρυσμένο κίνδυνο να ωφεληθούν για λίγο καιρό ακόμα, η πρόσφατη επέκταση των κερδών του δολαρίου το πρώτο μισό του Μαΐου μπορεί να αποδειχτεί υπερβολική. Έτσι, λόγω των προγραμμάτων στήριξης και του συναισθήματος- είτε το δολάριο είτε ο S&P 500 θα απειληθούν.

Facebook Comments