PwC: Το 45% των εταιρειών στη Δ. Ευρώπη εξετάζει μείωση προσωπικού
PwC: Το 45% των εταιρειών στη Δ. Ευρώπη εξετάζει μείωση προσωπικού
PwC: Το 45% των εταιρειών στη Δ. Ευρώπη εξετάζει μείωση προσωπικού
Σε παγκόσμιο επίπεδο το 23% των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων προβλέπει μειώσεις προσωπικού, ενώ το 28% θέλει να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των υπαλλήλων, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε σε δείγμα 1.300 και πλέον ανώτατων στελεχών σε όλο τον κόσμο.
“Οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλο στην ευρωζώνη είναι οι πιο απαισιόδοξοι και ελάχιστοι εξ αυτών κάνουν σχέδια για προσλήψεις τα χρόνια που έρχονται, ενώ σχεδόν τρία τέταρτα των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στην Ινδία ή στην Μέση Ανατολή είπαν ότι θέλουν να αυξήσουν το προσωπικό των επιχειρήσεών τους κατά την διάρκεια του 2013», σύμφωνα με την μελέτη.
Είναι μάλλον στην Ινδία, παρά στην Κίνα, που σχεδιάζονται οι περισσότερες προσλήψεις από μέρους των επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς των κατασκευών και της λιανικής, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν και οι μηχανικοί. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων διεθνώς ομονοούν πάντως ότι η συγκυρία είναι δύσκολη. Μόλις ο ένας στους πέντε σε διεθνές επίπεδο εκτιμά ότι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί μέσα στη χρονιά, ενώ ένα 70% είπε, σύμφωνα με την έρευνα της PwC, ότι έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια ή σχεδιάζει να λάβει μέτρα για την μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησής του.
“Παρά την δυσχερή οικονομική συγκυρία το γεγονός ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να αυξάνουν τους εργαζομένους τους είναι ενθαρρυντικό», παρατήρησε ο Ντανιέλ Ζιφάρ-Μπουβιέ, ένας ειδικός της PwC.
Αν και γενικά τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων είχαν την τάση να στρέφονται στην μείωση των υπαλλήλων τους για να μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη, πλέον πολλοί επιχειρηματίες βρίσκουν πλέον και συμπληρωματικές λύσεις» για αυτό το στόχο.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα στελέχη των εταιρειών θεωρούν ότι έχουν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, κάτι που δυσχεραίνει τις προσλήψεις.
Σύμφωνα με τους μισούς και πλέον ηγέτες επιχειρήσεων (57%), οι κυβερνήσεις το 2013 θα όφειλαν να επανεκπαιδευτεί και να πριμοδοτηθεί εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να γίνουν προσλήψεις, όμως μόλις ένα 15% των διευθυντικών αυτών στελεχών θεωρεί πως πράγματι οι κυβερνήσεις κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Η πλειονότητα όσων τοποθετήθηκαν επικριτικά έναντι των κυβερνήσεων σε αυτό το πρόβλημα είναι τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και ακολούθησαν εκείνα στην Ιαπωνία, στη Βρετανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Facebook Comments