Δυσμενέστερες εκτιμήσεις των προβλεπόμενων για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη,

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η χώρα μας θα έχει μόνο ελλειμματικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2020, κι ενώ το έλλειμμα είχε πέσει κάτω από το 3% το 2013, φέτος θα φτάσει το 4,2% του ΑΕΠ, προτού αρχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια, πέφτοντας στο 3,6% το 2016 και στο 2,4% το 2017.

Η χώρα μας θα «αγγίξει» ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2019, όταν το έλλειμμα εκτιμάται πως θα πέσει στο 0,1% του ΑΕΠ, για να αυξηθεί εκ νέου ελαφρώς το 2020, ανερχόμενο στο 0,3%,

Οι παρατεταμένες ανησυχίες για την Ελλάδα αποτυπώνονται και στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα για φέτος και το 2016, οι οποίες είναι χειρότερες από τα όσα προβλέπονται στο κατατεθέν προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5%, δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σχέση με την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για πρωτόγεννες έλλειμμα 0,24%.

Η απόκλιση των δυο πλευρών συνεχίζεται και το επόμενο έτος, με το Ταμείο να προβλέπει μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για +0,5%.

Πάνω από το 200% του ΑΕΠ το χρέος

Όλα αυτά συνάδουν και στην απόσταση που υπάρχει στο μέτωπο του χρέους, όπου το Ταμείο προβλέπει ότι οι οφειλές της χώρας μας θα φτάσουν το δυσθεώρητο 206,6% του ΑΕΠ το 2016, ενώ η Αθήνα υπολογίζει πως δεν θα υπερβεί το 192,4%.

Μάλιστα, το ΔΝΤ προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα μείνει πάνω από το φράγμα του 200% και το 2017, οπότε και θα διαμορφωθεί στο 203,6%.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν δεν συμφωνηθεί κάποιας μορφής ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν στρέψει τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους μακριά από την αναλογία προς το ΑΕΠ και προς το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του, χωρίς όμως ακόμα να είναι γνωστό αν το Ταμείο συμφωνεί με αυτή την κατεύθυνση.

Facebook Comments