«Οικονομική πολιτική σημαίνει: αν κινείται, φορολόγησέ το, αν συνεχίζει να κινείται, ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το» είχε πει ένας παλιός Αμερικανός Πρόεδρος. Η σκληρή πραγματικότητα του τρίτου Μνημονίου έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και όσο αυξάνονται τα Μνημόνια όλοι γινόμαστε δυνάμει λογιστές.

Οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με έναν ακόμα βαρύ λογαριασμό, που θα προέρχεται από φόρους, περικοπές και κατάργηση ελαφρύνσεων. Με τη διαδικασία του «ενισχυμένου επείγοντος» θα γίνει η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και η ψήφισή του στο τέλος της εβδομάδας.

Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα από αυτά που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Κατά κύριο λόγο, τα 48 προαπαιτούμενα πλήττουν τη μεσαία τάξη και πιο συγκεκριμένα τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και πολίτες που έχουν εισοδήματα προερχόμενα μόνο από ένα ενοίκιο. 

Ας δούμε όμως, με τη βοήθεια του φοροτεχνικού Παναγιώτη Παντελή, τα κυριότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου και ποιους θα «δαγκώσει» αυτήν τη φορά η εφορία.
 
Θυρίδες
 
Δέσμευση του 50% των καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων (το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο 100%) για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ.
 
Κατά κύριο λόγο, παρόλο που θυρίδες έχει το δικαίωμα και σήμερα να κατάσχει η εφορία, προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως, για παράδειγμα, κοσμήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
 
Αύξηση φόρου ενοικίων
 
Στο 15% (από 11%) ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Στο 35% (από 33%) ο συντελεστής για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι αυξημένοι συντελεστές ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2015.
 
Πρακτικά, η αλλαγή αυτή αυξάνει τον φόρο από τα 1.320 ευρώ στα 1.800 ευρώ για έναν φορολογούμενο που έχει συνολικό εισόδημα από ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ. Αν το εισόδημα από τη συγκεκριμένη πηγή φτάνει τα 20.000 ευρώ, ο φόρος εκτινάσσεται από τα 3.960 ευρώ στα 4.600, δηλαδή 640 ευρώ περισσότερα. Ανείσπρακτα ενοίκια. Καταργείται η δυνατότητα που είχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εκχωρούν στο Δημόσιο μισθώματα που δεν έχουν εισπραχθεί. Η οφειλή του ενοικιαστή μεταφερόταν στην εφορία και ο ιδιοκτήτης ακινήτου δεν είχε τη δυνατότητα να απαιτήσει ενοίκια.
 
Ουσιαστικά, από δω και πέρα η εφορία, εισπραχθέν ή όχι το ενοίκιο, επιβάλλει φόρο ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης δεν θα βάλει ποτέ τίποτα στην τσέπη του. Είναι ένα μέτρο που πιθανόν να δημιουργήσει αναγκαστικές εξώσεις είτε αυτοδικίες, αν και οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σήμερα ακόμα και οι νόμιμες εξώσεις απαγορεύονται.
 
ΕΝΦΙΑ
 
Αλλαγές θα έχουμε και στο κομμάτι του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, όπου διαφαίνεται πως δεν πρόκειται να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Και αυτό γιατί προβλέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις, ότι θα πληρώνεται ΕΝΦΙΑ ακόμη και για €1 φόρο, τη στιγμή που το προηγούμενο όριο ήταν €5.
 
Επομένως, διατηρητέα άνω των 100 ετών, αλλά και οικόπεδα ή αγροτεμάχια μέσα στα οποία βρίσκονται, θα υπολογίζονται στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και στον συμπληρωματικό φόρο, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
 
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
 
Ποινές φυλάκισης για όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή, ενώ με διαδικασίες εξπρές θα επιβάλλονται τα πρόστιμα. «Ένα πολύ σοβαρό θέμα όμως που προκύπτει από αυτήν τη ρύθμιση είναι της συνυπευθυνότητας του λογιστή.
 
Πλέον, προβλέπεται ότι ο λογιστής θεωρείται συνυπεύθυνος και συνεργός στο έγκλημα της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει και αυτός τις ίδιες ποινές φυλάκισης με τον φοροφυγά. Όπως καταλαβαίνετε, ένας εξωτερικός λογιστής δεν βρίσκεται μέσα στην εταιρεία για να δει αν ο άλλος εκδίδει ή όχι αποδείξεις, αν αγόρασε ή όχι τα εμπορεύματα που δήλωσε. Μπορεί να δει και να προβεί σε έλεγχο μόνο των παραστατικών που του προσκομίζουν.
 
Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για τρελά πράγματα» τονίζει ο κ. Παντελής. «Θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα καθορίσει ποια είναι η φορολογία στα φυσικά και νομικά πρόσωπα για το 2015. Μιλάμε για διατάξεις που θα έρθουν τον επόμενο μήνα και που σε αυτές μπορεί να δούμε να αλλάζουν οι κλίμακες και οι συντελεστές όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιβαρύνονται στο πολυνομοσχέδιο αλλά και για 6.200.000 φορολογούμενους.
 
Ίσως αυτά τα μέτρα να είναι πολύ χειρότερα και αυτά που συζητούμε σήμερα να μην είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα έρθουν. Αυτό που συνιστώ στον κόσμο είναι να μην ξεχνά να χρησιμοποιεί τη ρύθμιση των 12 δόσεων που είναι ακόμα σε εφαρμογή, για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων» καταλήγει. 
 
Από τον Γιάννη Πανταζόπουλο και με τη βοήθεια του φοροτεχνικού Παναγιώτη Παντελή

Facebook Comments