Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων καταγράφηκαν στην πρώτη επαφή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής της τετραμερούς.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, η ελληνική πλευρά προτείνει προστασία της πρώτης κατοικίας – με βάση τον νόμο Κατσέλη – εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης έχει ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ.

Η προστασία θα χάνεται όμως αν ο ιδιοκτήτης έχει συνολικές οφειλές άνω των 200.000 ευρώ προς τράπεζες και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 88% των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Αντίθετα, οι δανειστές προτείνουν πολύ χαμηλότερο πλαφόν αντικειμενικής αξίας, στα 120.000 ευρώ, και τοποθετούν χαμηλότερα το εισοδηματικό κριτήριο, στα όρια της φτώχειας.

Σημειώνεται πάντως πως η θέση των θεσμών έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν ζητούσαν το ταβάνι για την αντικειμενική αξία να μπει στα 60.000 ευρώ.

Οι συζητήσεις για το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα συνεχιστούν σε βάθος αύριο Πέμπτη, με δεδομένο ότι οι σήμερα οι δυο πλευρές έθεσαν τα σημεία εκκίνησης.

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνδέεται άρρηκτα με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με δεδομένο ότι οι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερβαίνουν πλέον τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου το 45% των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Αισιόδοξος για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίστηκε νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί εντός του απογεύματος με τους θεσμούς.

Facebook Comments