Η εμμονή των Ελλήνων πολιτικών να μην λαμβάνουν υπόψη ως προς ύψος των κριτηρίων με τα οποία προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, το ύψος του δανείου, αλλά μόνο την αντικειμενική αξία του ακινήτου, είναι πραγματικά παράξενη.
Παράξενη είναι και η εμμονή της κυβέρνησης για την θέσπιση υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων για την προστασία της κατοικίας. Λέει για παράδειγμα ότι μια οικογένεια με 35.000 ευρώ εισόδημα (την οποία η ίδια θεωρεί «πλούσια» και την υπερφορολογεί) δεν πρέπει να πληρώνει το δάνειό της και ταυτόχρονα να μην χάνει το σπίτι της. Εδώ η τρόικα της βγήκε πραγματικά από αριστερά, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατεύεται μια οικογένεια με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ. Αυτή δηλαδή που έχει μεγάλη ανάγκη.
Το θέμα συνδέεται άμεσα με τον «ηθικό κίνδυνο» να προστατεύονται δανειολήπτες για τους οποίους δεν προκύπτει με μια πρώτη ματιά αδυναμία πληρωμής και σε αυτό το σημείο έχει δίκιο με την παρέμβασή του ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς.
Η αλήθεια είναι ότι το μέσο ύψος των στεγαστικών δανείων που έχουν δοθεί, δεν φτάνει ούτε τα 100.000 ευρώ. Τα μισά δηλαδή περίπου στεγαστικά δάνεια έχουν υπόλοιπο λιγότερο από 100.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι αυτά πρέπει να προστατεύει μια ευνομούμενη κοινωνία. Την πλειοψηφία δηλαδή των δανείων όχι υπέρογκα δάνεια σε σχέση με την αντικειμενική αξία του σπιτιού και το εισόδημα του νοικοκυριού, τα οποία απλώς θυμίζουν τις υπερβολές (και τα εγκλήματα των τραπεζών) μιας άλλης εποχής.
Ο κ. Σάλλας, βγαίνοντας από αριστερά στην κυβέρνηση, της λέει επιπλέον μη κατεβάζεις το όριο του ακατάσχετου από τα 375 χιλ. ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου που είναι σήμερα. Βάλτους να πληρώνουν ότι μπορούν βάσει κριτηρίων. Αλλά να πληρώνουν. Αλλιώς θα έχεις πρόβλημα με τους πολλούς, αυτούς που πιέζονται για να εξυπηρετούν τα δάνειά τους αλλά και με αυτούς (τους κατά τεκμήριο φτωχότερους) που δεν έχουν αγοράσει σπίτι και πληρώνουν ενοίκιο για την διαμονή τους.
Αυτό επίσης που δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση ή μάλλον κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν πάρει τον δρόμο του νόμου Κατσέλη είναι αποφασισμένοι στην πλειοψηφία τους να μην ξαναπληρώσουν. Όχι την δόση τους, ούτε 20 ευρώ. Το είδαμε την ρύθμιση του 2013 όταν λιγότεροι από 5.000 παραιτήθηκαν της δικαστικής τους προσφυγής και συνεννοήθηκαν με την τράπεζα..
Facebook Comments