Στις χρηματιστηριακές αγορές υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνιστώσες πάνω στις οποίες μπορούμε να αναλωθούμε και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Συνήθως, οι συνιστώσεις αυτές δεν είναι εύκολα ορατές και θα πρέπει να υπάρξει γενικότερη ανάλυση και γνώση των γεωπολιτικών ισορροπιών.

Σε πολλές αναλύσεις μου στο ForexReport.gr έχω επισημάνει εμφατικά τη στενή συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ των αγορών μετοχών και της τιμής του πετρελαίου. Παρακάτω θα προσπαθήσω να αναλύσω το λόγο αυτής της θετικής συσχέτισης, αλά πρώτα είναι χρήσιμο να δούμε ένα γράφημα το οποίο δείχνει ότι εδώ και αρκετούς μήνες, η συσχέτιση αυτή έχει πάει περίπατο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρόβλημα για τις μετοχές ξεκινάει (ή θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει) από τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών και τις αγοράς μετοχών. οι αυξημένες τιμές πετρελαίου αυξάνουν τα έσοδα των χωρών αυτών τα οποία στη συνέχεια χρηματοδοτούν τα λεγόμενα SovereignWealthFunds που με τη σειρά τους αγοράζουν τεράστιες ποσότητες μετοχών. είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την κρίση του 2008, εμβληματικές εταιρίες της Αμερικής, βρέθηκαν με μετόχων από την Αραβική χερσόνησο.

Η παραμονή των τιμών του πετρελαίου σε τόσο χαμηλά επίπεδα έχει μειώσει σημαντικά τις εισροές προς τα SWFs τα οποία μάλιστα έχουν αρχίσει να ρευστοποιούν από τις τοποθετήσεις τους, προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες στους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων χωρών. Δεδομένης της σύνδεσης που περιγράψαμε παραπάνω, αυτό θα πρέπει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του ΔΝΤ στις αρνητικές συνέπειες έχει για τη Wall Street η παραμονή του πετρελαίου σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Το παρακάτω γράφημα είναι ενδεικτικό του πόσο μεγάλη είναι η βαρύτητα των SWFs στην αγορά μετοχών. Η ρευστότητα την οποία διαθέτουν τα funds αυτά κόβει την ανάσα, ενώ χρήζει αναφοράς και το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμα, τα οποία είναι «κρυμμένα» σε χιλιάδες λογαριασμούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για την ώρα, ο μοναδικός λόγος που δεν έχει επιτρέψει να υπάρξει μια μαζική κατάρρευση των μετοχών είναι η στήριξη από τη Fed και από μια σειρά Οργανισμούς που βρίσκονται γύρω από αυτήν. Όμως, όσο η Fed πλησιάζει σε μια αύξηση επιτοκίων, τόσο πιο εφιαλτικό θα είναι το σενάριο των χαμηλών τιμών πετρελαίου. 

Facebook Comments