Μετά από ένα δραματικό καλοκαίρι, οι Έλληνες ζουν τα πρώτα καταιγιστικά μέτρα εφαρμογής του Τρίτου Μνημονίου και κανείς απολύτως δεν ασχολείται με το μεγάλο πλανητικό γεγονός της χρονιάς: τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Όμως παρά τη γενικευμένη αδιαφορία στην ελληνική κοινή γνώμη, το γεγονός αναπτύσσει μια μεγάλη δυναμική διεθνώς, όπως φαίνεται από τον πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών κάθε είδους για «καθαρή ενέργεια».
 
Ο καινούριος παράγοντας στην πολύπλοκη εξίσωση που είναι η ανάσχεση της ανθρωπογενούς επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας της Γης με αέρια του θερμοκηπίου είναι η κινητοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, με εμφανή την πρόθεση να αποδείξουν στις κυβερνήσεις και στους λαούς ότι αναλαμβάνουν και αυτές το μερίδιο που τους αναλογεί στη συλλογική μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
 
Έτσι, αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη αποφασίζουν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση ορισμένων ορυχείων και μονάδων παραγωγής ενέργειες από άνθρακα, ούτως ώστε να δοθεί μεγάλη πιστωτική ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιο εκπληκτική είναι η πρόσφατη προσπάθεια της πετρελαιοβιομηχανίας, δηλαδή του κατ’ εξοχήν μεγάλου ρυπαντή, να αναλάβει και αυτή ορισμένες δεσμεύσεις.
 
Σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι επτά μεγάλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί (Shell, BP, Total, Eni, Statoil, Repsol και BG) υιοθέτησαν πανηγυρικά το στόχο του ΟΗΕ για περιορισμό της θέρμανσης της Γης μέχρι 2°C κατά μέσο όρο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και αποδέχθηκαν ότι με τη σημερινή φορά των πραγμάτων, αυτός ο στόχος δε θα μπορέσει να επιτευχθεί. Με την «Κλιματική Πρωτοβουλία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» που λάνσαραν πέρυσι, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες έθεσαν ως στόχο να μειώσουν κατά 20% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την διαδικασία εξόρυξης και εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της παραγωγικής τους υποδομής και να συνεργαστούν με την αυτοκινητοβιομηχανία για να βελτιωθούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης.
 
Επίσης, δεσμεύθηκαν να δράσουν για να μειωθεί διεθνώς η παραγωγή από άνθρακα και να αυξηθεί από το πολύ πιο καθαρό φυσικό αέριο, να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου (μια εξαιρετικά ρυπόγονα ουσία με ισχυρή επίδραση στο κλίμα), να αυξήσουν την έρευνα και την καινοτομία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, να συμπήξουν μορφές σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του εκλυόμενου άνθρακα από μονάδες παραγωγής και να συνεργαστούν με τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αυξήσουν το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Έστω και αν μεγάλες αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν προσχωρήσει, για οικονομικούς ή ακόμα και ιδεολογικούς λόγους, σ’ αυτήν, η πρωτοβουλία είναι αξιοθαύμαστη, ιδίως αν σκεφτούμε τις «βρώμικες» πρακτικές που κυριαρχούν ακόμα σ’ αυτήν την βιομηχανία και την αναμενόμενη έκρηξη των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τις μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, 49% της οποίας θα συνεχίσει να προέρχεται από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2050.
 
Είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι οι ιέρακες της μόλυνσης έχουν μετατραπεί σε περιστερές της οικολογίας; Όχι ακριβώς. Διότι οι πετρελαιοβιομηχανίες με το ένα χέρι δίνουν (με τη μορφή νέων «καθαρών» πρωτοβουλιών) και με το άλλο χέρι παίρνουν (μέσω της κινητοποίησης ισχυρών λόμπυ για τον ευνοϊκό επηρεασμό της νομοθεσίας).
 
Έτσι, οικονομικά ισχυρές δυνάμεις κινητοποιούνται σε διάφορες χώρες της Δύσης για να καταπνίξουν τις κινήσεις για θεσμοθέτηση ενός «φόρου άνθρακα», μιας έμμεσης φορολογίας δηλαδή που θα πλήττει τα προϊόντα ανάλογα με το πόσο επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα.
 
Ακόμα, με την ισχυρή επιρροή που διαθέτουν μέσω της ενίσχυσης των προεκλογικών εκστρατειών, το «αόρατο βρώμικο χέρι» αυτών των λόμπυ κινητοποιείται αποτελεσματικά για να παρεμποδίζει την αύξηση της τιμής ενός τόνου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα στα διάφορα «χρηματιστήρια ρύπων» που πολλαπλασιάζονται στον κόσμο και με τα οποία οι καθαρότεροι παραγωγοί πουλάνε τα επιπλέον δικαιώματά τους στις πιο βρώμικους.
 
Ο Ιησούς Χριστός δίδασκε «Να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου». Εδώ φαίνεται ότι η αριστερά δίνει και η δεξιά παίρνει πίσω, εν πλήρη γνώσει και συνειδήσει του δωρητή.

Facebook Comments