Η συνεδρίαση της Fed στις 16 Δεκεμβρίου πλησιάζει και όπως έχουμε υποσχεθεί, θα παρουσιάσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να τοποθετηθούμε καλύτερα στην επόμενη μέρα, εφόσον φυσικά υπάρξει μια αύξηση επιτοκίων, όπως πιστεύει ακράδαντα πλέον και η αγορά.

Το δολάριο έχει την τάση να κινείται ανοδικά το χρονικό διάστημα πριν από την αύξηση των επιτοκίων και από την ημέρα της αύξησης και για τους επόμενους 3-5 μήνες ακολουθεί μια πτωτική τροχιά. Σχετικά παραδείγματα έχουμε τις περιόδους: 1977, 1986, 1994, 1999 και 2004.

25 11 15 dollarafterfed

Σχετικά με τον S&P 500, οι περίοδοι 1994, 1999 και 2004 δείχνουν ότι μετά από την αύξηση επιτοκίων, οι αγορές συνέχισαν προς υψηλότερα επίπεδα. Άρα, η αύξηση των επιτοκίων ίσως είναι ο καταλύτης για νέα ιστορικά υψηλά της Wall Street.

Οι τελευταίες τρεις περίοδοι σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, έγιναν με τα αμερικανικό ΑΕΠ να βρίσκεται πάνω από το 4,0%. Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό ΑΕΠ είναι στο 2,2%. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκιών για τα «μάτια των αγορών» και στη συνέχεια θα … ξεχαστεί. Δεύτερον, η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά αδύναμη που η πτώση της θα έρθει με τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τον τελευταίο κύκλο.

Τέλος, η άνοδος των επιτοκίων συμπίπτει με μια χρονική περίοδο κατά την οποία το αμερικανικό ΑΕΠ μειώνεται σημαντικά. Αν ισχύσει ένας συνδυασμός γεγονότων, τότε οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Facebook Comments