Ο προστατευτικός ρόλος του κόκκινου κρασιού
Όπως είναι γνωστό η περιορισμένη ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής
Όπως είναι γνωστό η περιορισμένη ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής
Το κόκκινο κρασί έχει θεωρηθεί ως το πιο ευεργετικό από όλα τα αλκοολούχα ροφήματα αφού μπορεί να μειώσει τον στεφανιαίο κίνδυνο , ανεξαρτήτως των υπόλοιπων παραγόντων κινδύνου.
Αξίζει να κάνουμε αναφορά στο “Γαλλικό παράδοξο” (FRENCH PARADOX),ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε το 1992 στο περιοδικό Lancet. Στις περισσότερες χώρες, η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους σχετίζεται θετικά με υψηλό δείκτη θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Στην Γαλλία, παραδόξως αν και η πρόσληψη κορεσμένου λίπους ήταν υψηλή εμφανίστηκε μείωση στην θνησιμότητα από ισχαιμικά επεισόδια. Το παράδοξο φαινόμενο μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη κατανάλωση κρασιού. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση αλκοόλ (20-30 γρ/ημερησίως)μειώνει τουλάχιστον 40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
To κόκκινο κρασί περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες , η ρεσβερατρόλη και η κουερσετίνη. Οι κατεχίνες είναι ουσίες στις οποίες οφείλεται το έντονο χρώμα και η στιφή γεύση του κόκκινου κρασιού. Την ρεσβερατρόλη την συναντάμε στην φλούδα των κόκκινων σταφυλιών σε υψηλές συγκεντρώσεις. Η συγκεκριμένη ουσία απαντάται κυρίως στο κόκκινο κρασί σε συγκεντρώσεις 1,5-3 mg/L .
Πού όμως οφείλεται ο καρδιοπροστατευτικός ρόλος του κόκκινου κρασιού; Το κόκκινο κρασί εμποδίζει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης και την συσσωρευτική δράση του PAF(Παράγοντας Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων). Η ρεσβερατρόλη και η κουερσετίνη έχουν την ικανότητα να αναστείλουν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Η παρουσία των PAF-ανταγωνιστών στο κρασί , εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβου στα αγγεία και μειώνει την οξείδωση της LDL.
Αν και η αντικαρκινική δράση του κρασιού δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως, φαίνεται πως η ρεσβερατρόλη παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Το 1996 αναγνωρίστηκε σαν την πρώτη φυσική ουσία που ήταν ικανή να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων . Η πρόσληψη της πολυφαινόλης από το κόκκινο κρασί ,επιφέρει τον θάνατο σε καρκινικά κύτταρα (λευχαιμία , μελάνωμα).
Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού αποτελεί έναν απλό και ευχάριστο τρόπο να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες και να αποτρέψουμε την ανάπτυξη του καρκίνου.Ωστόσο σε περιπτώσεις που ήδη έχουν εμφανιστεί νοσήματα (πχ ηπατοπάθειες) το αλκοόλ πρέπει ν’αποφεύγεται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Facebook Comments