Άνοδο 3% κατέγραψαν χθες οι τιμές του μαύρου χρυσού, υπό την επίδραση δύο παραγόντων: Αφενός της υποχώρησης του πετρελαίου (συνεπεία της γενικευμένης ανόδου του ευρώ), αφετέρου εξαιτίας ενός δημοσιεύματος του Energy Intelligence, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εντός του 2016, υπό τον όρο να συνεργαστούν όλα τα μέλη του καρτέλ, αλλά και χώρες μη-μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία.

Η διαρροή ήρθε παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του καρτέλ στη Βιέννη, όπου η Σαουδική Αραβία που πρωτοστάτησε στο να ανοίξει τις στρόφιγγες ο ΟΠΕΚ για να κερδίσει μερίδια αγοράς από τους ακριβότερους παραγωγούς πετρελαίου (γκρεμίζοντας στην πορεία τις τιμές του μαύρου χρυσού από τα 100 στα 40-45 δολ./βαρέλι…) αναμένεται να δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από σειρά χωρών (από τη Βενεζουέλα έως το Ιράν) για να αλλάξει ρότα.

Παρότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το «αβάσιμο», οι αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι το Ριάντ χαλαρώνει τη σκληρή στάση του, καθώς η βουτιά της τιμής του πετρελαίου αποδείχθηκε μεγαλύτερη από όσο υπολόγιζε, όπως και η ανθεκτικότητα των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του καρτέλ υπογράμμισε πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί απόφαση για μείωση παραγωγής εάν δεν συνεργαστεί το Ιράκ και πριν την πλήρη επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Απαιτείται επίσης η συνεργασία της Ρωσίας, η οποία έως τώρα απορρίπτει τις εκκλήσεις του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής.

Facebook Comments