Eurobank: Θετική για το ΑΕΠ ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων
Eurobank: Θετική για το ΑΕΠ ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων
Eurobank: Θετική για το ΑΕΠ ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων
Ειδικότερα, Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank δημοσίευσε, σήμερα, νέα μελέτη για τη λειτουργικότητα του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς και για τις επιπτώσεις του τραπεζικού δανεισμού στην πραγματική οικονομία.
Συγγραφείς της μελέτης είναι ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank και ο κ. Δημήτρης Θωμάκος, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Επιστημονικός Σύμβουλος Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Τράπεζας.
Η μελέτη χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές εμπειρικές μεθοδολογίες για να επιβεβαιώσει και να αναδείξει το σημαντικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Το γενικό πόρισμα της μελέτης συνοψίζεται ως εξής: Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παροχή τραπεζικών πιστώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο ρυθμός αύξησης (ή μείωσης) των πιστώσεων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ρυθμό μεγέθυνσης (ή αντίστοιχα, συρρίκνωσης) του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι εξελίξεις στις αγορές τραπεζικών πιστώσεων στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αναφορικά με τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης και σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι μια μείωση (αύξηση) του μέσου επιτοκίου των τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μπορεί να ενισχύσει (μειώσει) τον πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας, σωρευτικά σε διάστημα ενός έτους.
Οι αναλυτές, λαμβάνοντας υπ όψιν την καθοριστική σημασία του συνολικού ύψους και κόστους των τραπεζικών καταθέσεων, αναφορικά με τη δυνατότητα χορήγησης τραπεζικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, θεωρούν πως ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα από τα τρέχοντα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας, στον βαθμό που αυτή μπορεί να συμπαρασύρει πτωτικά τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων.
Σημειώνεται, εκτός των άλλων, ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αναμένεται να συμβάλει και εκείνη με τη σειρά της επιβοηθητικά προς αυτήν τη κατεύθυνση.
Επιπροσθέτως, στη μελέτη, εκτιμάται ότι ο μέσος βαθμός μετάδοσης (pass-through) δοθείσας μεταβολής των βραχυπρόθεσμων διατραπεζικών επιτοκίων στο μέσο επιτόκιο των τραπεζικών δανείων προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι περίπου 44% σε ορίζοντα έτους και προσεγγίζει το 65% περίπου σε βάθος τετραετίας.
Facebook Comments