Όποιος κι αν είναι ο παράγοντας που τον πυροδοτεί, η άμεση ανακούφιση από τον πόνο είναι η βασική προτεραιότητα. Δείτε μερικές γρήγορες λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, μέχρι να πάτε στο γιατρό ή στο φαρμακείο.
– Γαργάρες με χαμομήλι και σόδα
Βράζετε αρχικά χαμομήλι σ’ ένα κατσαρολάκι. Στη συνέχεια, αφού το βγάλετε από τη φωτιά και το σουρώσετε, ρίχνετε στο ρόφημα ένα κουταλάκι σόδα. Ανακατεύετε καλά. Όταν το ρόφημα είναι χλιαρό ή φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, κάντε γαργάρες , χωρίς να το καταπίνετε. Επαναλάβετε τις γαργάρες κάθε μία ώρα.
– Γαργάρες με αλατόνερο
Μελέτες δείχνουν ότι το χλιαρό νερό με αλάτι μειώνει το οίδημα και περιορίζει την παραγωγή βλέννας. Έτσι, απομακρύνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί από το σώμα. Μισή κουταλιά αλάτι σε μία κούπα νερό είναι μια καλή αναλογία για τις γαργάρες.
– Τσάι με λεμόνι και μέλι
Η αποτελεσματικότητα της φυσικής «θεραπείας» επιβεβαιώνεται από τη βρετανική Υπηρεσία Υγείας (NHS) και κορυφαίους Βρετανούς γιατρούς. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, τα δύο φυσικά προϊόντα είναι «η πιο απλή και οικονομική» λύση για τον «πρόσκαιρο βήχα». Αναφέρεται επίσης πως «δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να απαλλαγούμε άμεσα από το βήχα που οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, καθώς το σύμπτωμα υποχωρεί συνήθως όταν το ανοσοποιητικό αντιμετωπίσει τον ίδιο τον ιό». Η Mayo Clinic με τη σειρά της επιβεβαιώνει πως το τσάι με μέλι ή το χλιαρό νερό με λεμόνι αποτελούν παγιωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του βήχα στο σπίτι. Μεταξύ άλλων έγκριτων γιατρών, και ο Δρ Τιμ Μπάλλαρντ, αντιπρόεδρος του Royal College of General Practitioners, χαιρετίζει την προτροπή της Υπηρεσίας.
– Κοτόσουπα
Καταπραΰνει την ενόχληση στον λαιμό, καθώς το νάτριο που περιέχεται στον ζωμό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Therapeutics, μια ένωση που βρίσκεται στην κοτόσουπα, η καρνοσίνη, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμά τη γρίπη στα πρώτα στάδια της.
– Φασκόμηλο και εχινάκια
Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι ένα από τα συνηθέστερα βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Ωστόσο, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία έδειξε ότι η δράση του ενισχύεται όταν συνδυάζεται με την εχινάκια.
– Σκόρδο
Μπορεί να κάνει το στόμα να μυρίζει άσχημα, όμως το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, μια ισχυρή αντιβιοτική ουσία που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ιών και βακτηρίων. Για να επωφεληθείτε από το σκόρδο αλλά να μη μυρίζει η αναπνοή σας, φάτε μετά ένα κομμάτι μήλο.
Facebook Comments