Αύριο, ολόκληρος ο πλανήτης θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη Janet Yellen να ανακοινώνει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν και οι αγορές οι οποίες αποτιμούν την πιθανότητα αυτή, σχεδόν με βεβαιότητα. Η Fed δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια η οποία αναμένεται να αποσταθεροποιήσει τις αγορές.

Όμως δε μπορεί να κάνει πίσω για μια ακόμα φορά και για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι θα φροντίσει να υιοθετήσει μια ιδιαίτερα χαλαρή ρητορική η οποία θα προσφέρει σωσίβιο στις αγορές. Αλλά αν μπορεί να υπάρξει μια παρομοίωση αυτή που ταιριάζει καλύτερα είναι το «φιλί της ζωής». Η διάρκεια μιας ανόδου των αγορών δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Κατά πολλούς αναλυτές, η Fed εγκλωβίστηκε σε μια αύξηση επιτοκίων την ώρα που όλες οι άλλες τράπεζες βρίσκονται σε μια φάση νομισματικής χαλάρωσης. Το παρελθόν δείχνει ότι πάντοτε η Fed δείχνει το δρόμο. Είναι λογικό λοιπόν να επιθυμεί μια αύξηση των επιτοκίων. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Fed δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο θέματα αξιοπιστίας. Αυτά ίσως είναι μικρά στο σημερινό κόσμο των αγορών, στον οποίο ζούμε. Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι όσο η Fed «παίζει» με το χρόνο της αύξησης των επιτοκίων, το δολάριο θα ενισχύεται ή θα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και η αμερικανική οικονομία θα καταστρέφεται.

Η Fed λοιπόν, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο που έχει στη διάθεσή της. Το παρελθόν μας δείχνει ότι ένα από τα όπλα αυτά είναι το δολάριο, το οποίο αμέσως μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων ακολουθεί την «κατηφόρα». Το δεύτερο είναι ο λογαριασμός από τον οποίο αγοράζει μετοχές στη Wall Street. Όμως πλέον δεν έχει την ίδια δύναμη με κάποια χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε τα προγράμματα στήριξης.

Σε μεγάλο βαθμό, η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων κάνοντας «μασάζ» στις αγορές και ελπίζοντας ότι αυτές θα προσαρμοστούν και θα βρουν το δρόμο τους. Ποιος είναι ο δρόμος όμως;

Ο ISM είναι κάτω από το 50 (εν δυνάμει σημάδι ύφεσης), τα αποθέματα των επιχειρήσεων αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς (σημάδι μείωσης των κερδών), ο αποπληθωρισμός είναι υπαρκτή απειλή και ο S&P 500 αρνείται να το αποτιμήσει, οι πληρωμές μερισμάτων αναστέλλονται, η παγκόσμια οικονομία χωλαίνει. Η Fed μπαίνει απέναντι στις αγορές λοιπόν και το αποτέλεσμα θα το μάθουμε σύντομα. Πιθανόν μέχρι και το Μάρτιο του 2016.

*Η αυριανή συνεδρίαση της Fed είναι και το τελευταίο (ελπίζουμε) γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει αυξημένες συνθήκες μεταβλητότητας. Ως επενδυτές οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρότατα υπόψη μας.

 

Facebook Comments