Η ώρα της αύξησης των επιτοκίων έφτασε
Οι επενδυτές δεν βλέπουν την ώρα να περάσει η σημερινή συνεδρίαση καθώς όλα δείχνουν ότι θα έχουμε αλλαγή στη νομισματική πολιτική του δολαρίου
Οι επενδυτές δεν βλέπουν την ώρα να περάσει η σημερινή συνεδρίαση καθώς όλα δείχνουν ότι θα έχουμε αλλαγή στη νομισματική πολιτική του δολαρίου
Οι επενδυτές δεν βλέπουν την ώρα να περάσει η σημερινή συνεδρίαση καθώς όλα δείχνουν ότι θα έχουμε αλλαγή στη νομισματική πολιτική του δολαρίου. Η Fed, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινώσει σήμερα στις 21:00 την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006 και κανένας δε θέλει να βρεθεί μπροστά σε μια έκπληξη μεγατόνων, όπως άλλωστε είδαμε πολλές φορές μέσα στο 2015.
Η άποψή μας δεν έχει να κάνει με αυτή καθ’αυτή την αύξηση των επιτοκίων. Η Fed εγκλωβίστηκε από μόνη της δηλώνοντας συνεχώς ότι το 2015 θα αυξήσει τα επιτόκια και όταν οι συνθήκες δυσκόλεψαν απλά μετέθεσε την απόφαση αυτή. Αυτό φαίνεται ότι δε μπορεί να γίνει και πάλι. Όμως, αυτό που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το τι θα ακολουθήσει την αύξηση. Δηλαδή, το πόσο γρήγορα η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Ανάλογα με το δρόμο που θα επιλέξει η Fed, οι επενδυτές θα καταστρώσουν τα σχέδιά τους.
Στη Wall Street, οι αναλυτές περιμένουν ένα ακόμα ανοδικό έτος το 2016 με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άνοδο 10%. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι η αγορά κινείται λιγότερο καλά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ενδιαφέρον έχει και η στατιστική για τη σημερινή συνεδρίαση της Fed. Χθες η Wall Street έκλεισε με κέρδη πάνω από 1,0% και αν αναζητήσουμε αντίστοιχες περιόδους όπου πριν από τη Fed έχει προηγηθεί τόσο ανοδική συνεδρίαση, οι πιθανότητες δείχνουν απώλειες και μάλιστα με μέση πτώση 1,1%.
Ενδιαφέρον έχουν και οι τοποθετήσεις των κερδοσκόπων πριν από μια τόσο σημαντική ανακοίνωση όσο και η σημερινή. Στο άρθρο, ForexReport.gr: Τι θέσεις έχουν οι μεγάλοι επενδυτές πριν από τη Fed; μπορείτε να έχετε μια πλήρη εικόνα για το τι κάνουν οι μεγαλύτεροι επενδυτές της αγοράς.
Μιλώντας για τη Fed, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν σήμερα που θα αυξήσει τα επιτόκια (98% πιθανότητα στα futures), έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχε θέσει στο ξεκίνημα των προγραμμάτων στήριξης: πληθωρισμός, ανεργία και ανάπτυξη.
Πράγματι, η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη και πλέον έχει σταθεροποιηθεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,1%-2,4%. Αλλά ήδη βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την οικονομία, η οποία δείχνει να χάνει τη δυναμική της. Πράγματι η ανεργίαέχει βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Με την οικονομία να επιβραδύνει, τον κλάδο ενέργειας, εξόρυξης και τραπεζών να μειώνουν το εργατικό τους δυναμικό κατά χιλιάδες εργαζόμενους, όλα δείχνουν ότι αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί.
Άλλωστε, αν δε μειωνόταν το σύνολο του εργατικού δυναμικού, η ανεργία θα ήταν υψηλότερη.
Τέλος ο πληθωρισμός, είναι μια μεταβλητή που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Θα μπορούσε η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων όταν μια βασική παράμετρος των προγραμμάτων στήριξης δεν είχε επιτευχθεί. Πιθανόν όχι. Μήπως λοιπόν ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος; Στην Αμερική συμβαίνει το ακόλουθο. Το καλάθι της νοικοκυράς διαμορφώνεται κατά το δοκούν ανάλογα με το πιο προϊόν είναι φθηνότερο απο κάποιο άλλο. Δηλαδή αν το κρέας είναι πλέον πολύ ακριβό, η Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία το αντικαθιστά με κάτι άλλο που είναι φθηνότερο. Στην Ελλάδα αυτό το λέμε πλέον “Goldman Sachs Swap”…
Μια απλή ματιά σε βασικά προϊόντα για το 2015. Το στήθος κοτόπουλο είναι ακριβότερο 13%, ο καφές ακριβότερος 12%, η μπριζόλα 32% και το κρασί 66%. Δεν θα αναφερθώ στα δίδακτρα όπου τα δάνεια είναι μια νέα φούσκα, αλλά ούτε και στις δαπάνες υγείας. Πιθανότατα, η Fed έχει εκπληρώσει και αυτή τη συνθήκη και η επιβεβαίωση έρχεται από τη συνεχή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Αμερικανών.
Άσχετα λοιπόν με το πως θα κινηθούν οι αγορές σήμερα, το 2016 δεν αναμένεται να είναι ένα έτος ιδανικό. Οι αποδόσεις στην αγορά μετοχών θα είναι πολύ δύσκολο να παραχθούν και εκτός των άλλων θα πρέπει να αποτιμήσουν ένα νέο περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που αποτιμούν μέχρι σήμερα. Η βασικότερη παράμετρος που κατά την άποψή μας θα αλλάξει, θα είναι το αμερικανικό ΑΕΠ.
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις αγορές δεν υπάρχουν «μοναχικοί καβαλάρηδες». Το 2015, πάνω από 30 χρηματιστήρια στον κόσμο έχουν σημειώσει απώλειες μεγαλύτερες από 20%. Η Wall Street το παλεύει. Το παρελθόν δείχνει ότι θα χάσει τη μάχη.
Facebook Comments